Natuurgebied

Oldambt

Akkers vol geel koolzaad, herenboerderijen en oude en nieuwe cultuur. In het Oldambt is het heerlijk wandelen en kanovaren.

Over het Oldambt

Vaak wordt gedacht dat Groningen vlak en kaal is, maar het Oldambt laat een ander gezicht zien. Op de stuwwallen op het Eiland van Winschoten zijn in de loop der jaren vele bossen aangeplant. De bossen, afgewisseld met graslanden, zijn aantrekkelijke wandelgebieden. Een paar andere gebieden die zeker een bezoek waard zijn: de Garst, de Hoogte, Eexterplas, en Kromme Elleboog. Een groot deel van het jaar zijn deze bossen erg nat, dus trek goede schoenen aan.

Het Hondhalstermeer

Het Hondhalstermeer in het Oldambt is een idyllisch natuurgebied. Het meer is in 1980 aangelegd op voormalige landbouwgrond tussen Wagenborgen en Nieuwolda, en fungeert nu als waterboezem en als natuurgebied. De oevers zijn begroeid met riet, elzen, wilgen en beuken. Doordat het ondiep is komen er vele water- en moerasvogels voor, die broeden op de oevers en eilandjes. In het voor- en najaar is het Hondhalstermeer een belangrijk gebied voor trekvogels. De zuidwestkant van het meer is in 2007 uitgeroepen tot het stilste plekje van Groningen.

Tusschenwegen

Ten zuiden van Winschoten ligt aan de Pekel Aa een dynamisch natuurgebied: Tusschenwegen. Het terrein bestaat veelal uit open water, plas- en moeraszones. Aan de noordkant ligt een waterkunstwerk in de vorm van ‘natte ogen’. Het zijn twee naast elkaar gelegen vijvers, die door hoogteverschil in elkaar overstromen. Het gebied is bij wateroverlast tevens waterbergingsgebied.