Natuurgebied

Oeverlanden Hollands Diep

Ongerepte natuur, onder invloed van eb en vloed. Met wilgenbossen en verruigde rietlanden, open water en buitendijkse natuur.

Over Oeverlanden Hollands Diep

De Oeverlanden Hollands Diep, sinds 2006 onderdeel van het Deltanatuurgebied, staan in open verbinding met het Hollands Diep. Zo ontstaat een uniek zoetwatergetijdengebied waar bijzondere planten en dieren zich thuisvoelen. Met een beetje geluk spot je er de lepelaar of zie je een bever.

Het rustigste deel van de Oeverlanden Hollands Diep zijn de Hoogezandsche Gorzen. Dit deel is nog afgesloten voor het publiek, maar vanaf de buitendijk goed te overzien.

Wandelen en fietsen door de oeverlanden

In de Oeverlanden Hollands Diep kun je eindeloos van de natuur genieten op de goede wandelpaden. Het fietspad langs de buitendijk maakt onderdeel uit van het fietsroutenetwerk in de Hoekse Waard. Langs de buitendijk loopt ook een ruiterpad. De wandelpaden sluiten aan op het langeafstandswandelpad Floris V. Neem een kijkje bij het oude vuurtorentje op de pier in het Hollands Diep en geniet van het prachtige uitzicht op de Oeverlanden, het water en het Havenschap Moerdijk aan de overkant. Of wandel naar het einde van de nieuw aangelegde dam in de Oosterse Bekade Gorzen. Je hebt hier uitzicht op het oude vestingstadje Willemstad aan de overkant van het water en op de Haringvlietbrug.

Grienden

Heel bijzonder aan de Oeverlanden Hollands Diep zijn de doorgeschoten grienden: vochtige akkers waar wilgen worden verbouwd. Tot halverwege de jaren 60 van de vorige eeuw werd er volop griendhout geoogst. Na 1965 bleek de teelt niet meer rendabel en verwilderden de grienden. Op de Esscheplaat staan 2 oude griendketen die herinneren aan de periode dat de grienden nog werden gehakt. De grienden zijn na bijna 50 jaar doorgeschoten tot wilgenbos met veel dood hout. Voor bosuilen, een havik, grote bonte spechten en boomklevers is het er goed toeven.

Je ziet hem niet vaak, maar vraatsporen verraden de aanwezigheid van de bever in Oeverlanden Hollands Diep.