Natuurgebied

Noordoost-Brabant

Zandpaden, vennen, bos, meanderende beken, kleine boerderijtjes en mooie doorkijkjes. Noordoost-Brabant heeft het allemaal.

Ontdek de rust van Noordoost-Brabant

Ontdek de diepe rust van het noordoosten van Brabant. Of je nu van bos-, heide- of veenlandschap houdt, in de natuurpareltje in deze streek vind je het allemaal. Wandel rond het eeuwenoude ven in de Klotterpeel, een oorspronkelijk veengebied, met heide en vennetjes. Of doorkruis het naastgelegen Beestenveld dat zijn naam dankt aan de tijd dat het gebruikt werd als graasland voor runderen. Nog meer rust vind je in het landgoedachtige Langenboom. Kleinschalige eeuwenoude bosjes, lichte glooiingen, lange houtwallen, meanderende beken en mooie doorkijkjes over dit alles.

De Maurik ziet er nog grotendeels hetzelfde uit als een eeuw geleden: kleine weilanden tussen bomenrijen, stukjes bos, mooie doorkijkjes, oude boerderijen, boomgaarden en... stilte rondom. Samen met landgoed Tongelaar vormt de Maurik één groot natuurgebied, waar je ontspannen kan wandelen. Op de glooiende gedeelten groeien zonnedauw, zwanebloem en moeraswolfsklauw; op de stukken waar de oevers steil zijn, nestelen oeverzwaluwen. Schotse Hooglanders begrazen de schrale gronden.

Voor de sporen van een andere bewoner van De Maurik moet je iets lager kijken. Dassen, die hier ook in groten getale wonen, nemen op zoek naar eten altijd dezelfde route. Vooral na een regenbui zijn hun sporen op de bodem onmiskenbaar: het ronde boogje van de voorvoet, vier of vijf teenafdrukken en de lange, recht naar voren stekende nagels.

 

Contact
Boswachter Lieke Verhoeven
Lieke Verhoeven Boswachter van dit gebied
Bosweg 44
5845 EB Sint Anthonis
l.verhoeven@staatsbosbeheer.nl