Natuurgebied

Midden-Delfland

Groene buffer tussen de steden met oude polderlandschappen, nieuwe natuur en volop recreatiemogelijkheden.

Bezoekersinformatie

Ligging

Tussen Delft, Schiedam, Vlaardingen en de kassen van het Westland.

Deelgebieden

In Midden-Delfland beheert Staatsbosbeheer de volgende gebieden in opdracht van het Coöperatief Beheer Groengebieden Midden-Delfland (CBG): Abtswoudse Bos, Ackerdijkse Bos, Alkeet-Binnenpolder, Boonerlucht, Broekpolder, Foppenplas, Holierhoek, Kandelaarhoek, Kerkpolder, Kraaiennest, Krabbepark, Maaslandse Bos, Oeverbos, Oost-Abtspolder, Poldervaart, Tanthof, Volksbos, Woudhoek, Woudse Bos, Zuidbuurt.

Wandelen

In Midden-Delfland vind je een aantal boerenpaden over opengesteld boerenland. Of zoek een route uit via Middendelflandvereniging.nl. Wandelroutenetwerk Hof van Delfland biedt 980 km wandelplezier tussen Midden-Delfland, Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam. Met de routeplanner stel je zelf je eigen wandelroute samen langs de knooppunten. Via meldpuntroutes.nl kun je een melding doen van schade of gebreken in de knooppuntbewegwijzering. 

Fietsen

Met de fietsrouteplanner van Nederlandfietsland.nl stel je eenvoudig zelf je fietsroute samen om recreatiegebied Midden-Delfland te verkennen. Via meldpuntroutes.nl kun je een melding doen van schade of gebreken in de knooppuntbewegwijzering. Of zoek een leuke route uit op Middendelflandvereniging.nl

Zwemmen

Officiële zwemlocaties hebben een blauw bord met gele onderrand. Tussen 1 mei en 1 september controleert de Omgevingsdienst Midden-Holland de zwemwaterkwaliteit. Kijk voor actuele informatie op zwemwater.nl.

Varen

Met de vaarroutekaart Midden-Delfland stippel je je eigen vaarroute uit.

Veerponten

Veerpont De Kwakel vaart tussen de Duifpolder, Commandeurspolder en Broekpolder. De schippers, een groep enthousiaste vrijwilligers, verzorgen de oversteek. Per vaart kunnen maximaal 12 personen mee. Komt u met een grotere groep? Houd er dan rekening mee dat de groep opgesplitst moet worden.   
 • Route: Kwakelweg, Maasland - Broekpolder, Vlaardingen.
 • Vaartijden: april en oktober in weekenden en op feestdagen (alleen bij mooi weer) van 11:00 tot 17:50 uur; van mei t/m september dagelijks van 11:00 tot 17:50 uur. Laatste afvaart: Kwakelweg 17:30 uur | 't Jachthuis 17:40 uur | Bommeer 17:50 uur.
 • Kosten: € 1 contant. Je koopt een enkeltje bij de schipper.
 • 's Winters vaart de pont incidenteel in het weekend of doordeweeks (bij mooi weer).
 • De pont is toegankelijk voor rolstoelen.

De Trekschuit is een 'zelfbedieningspont' waarmee voetgangers en fietsers de Vlaardingervaart oversteken tussen de Zouteveense polder en Duifpolder. Met een draaiwiel drijf je een ketting aan en trek je jezelf over, het draaien vergt kracht. Per vaart kunnen maximaal 4 personen mee.

 • Route: Duifpolder, Maassluis - Zouteveense polder, Vlaardingen/Schipluiden.
 • Vaartijden: gehele jaar (onvoorziene omstandigheden voorbehouden).
 • Kosten: gratis.

Paardrijden en mennen

Bekijk het overzicht van ruiter- en menroutes op de ruiterroutekaart. De ruiterkaart is ook gratis verkrijgbaar bij maneges in Midden-Delfland, het Staatsbosbeheer-kantoor in Vlaardingen, VVV's en gemeentehuizen in Midden-Delfland.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Aanvragen die te laat binnenkomen, worden niet in behandeling genomen. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.

Het Coöperatief Beheer Groengebieden Midden-Delfland (CBG) vraagt aan organisatoren van evenementen en activiteiten een vergoeding voor het gebruik van hun gronden. Deze vergoeding is o.a. voor de kosten die CBG maakt. De werkwijze en tarieven zijn gebaseerd op het bezoekersaantal en de impact op de omgeving.

 • < 20 bezoekers en beperkte impact
  Bij een activiteit voor minder dan 20 bezoekers en een beperkte impact op de omgeving worden geen kosten in rekening gebracht. 'Beperkte impact' betekent:
  - de activiteit duurt één dag (incl. op- en afbouw);
  - het geluid is op een afstand van 10 meter van een geluidsbron niet meer dan 80dB;
  - er worden niet meer dan twee objecten van elk niet groter dan 10m2 geplaatst;
  - er worden geen spullen, eten of alcohol verkocht;
  - er wordt geen reclame voor de activiteit gemaakt om bezoekers van buiten aan te trekken;
  - er worden geen toegangskaarten verkocht;
  - er is geen verstoring van ecologische of recreatieve waarden.
 • > 20 bezoekers en impact op omgeving
  Bij een activiteit of evenement met impact op de omgeving worden administratiekosten in rekening gebracht. Bij een activiteit of evenement met meer dan 20 bezoekers geldt ook een een bedrag per bezoeker. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen:
  - een muziekevenement: versterkte muziek is de hoofdmoot van het programma;
  - een algemeen evenement: zonder versterkte muziek of waar muziek een ondergeschikt onderdeel is van het programma.

Tarieven CBG

 • < 20 bezoekers, met beperkte impact: geen kosten
 • < 20 bezoekers, met impact omgeving: € 75 administratiekosten
 • > 20 bezoekers, algemeen evenement: € 75 administratiekosten + € 2 p.p.
 • > 20 bezoekers, muziekevenement: € 75 administratiekosten + € 5 p.p.

Wil je hulp bij het invullen? Neem dan contact op via 010-2981010 en vraag naar de afdeling Vergunningen, Ontheffingen en Toestemmingen.