Natuurgebied

Maasheggen

Eeuwenoude, uitbundig bloeiende mei- en sleedoorns maken een uniek en betoverend landschap. In het voorjaar op zijn mooist.

Maasheggen: uniek en betoverend

Het luistert nauw als je het Maasheggenlandschap bij Boxmeer op z’n mooist wilt zien. Kom je te vroeg, dan is er nog geen bloempje te zien; 3 weken later kun je alweer te laat zijn. Maar kom je op het juiste tijdstip, dan kríjg je ook wat. Een landschap zoals dat nergens anders in Nederland te vinden is, met uitbundig bloeiende meidoorn- en sleedoornheggen als feestelijke lange linten.

Vroeger stonden er veel meer van zulke heggen in ons land, alleen in het uiterste oosten van Brabant hebben ze de landbouwmechanisering overleefd. De stekelige heggen dienden als perceelafscheiding en boden hout om gereedschap van te maken. Inmiddels zijn de heggen in het Maasheggengebied honderden jaren oud, en daarmee zijn ze een unieke bron voor authentiek, inheems plantmateriaal die we ook voor beplanting in andere gebieden gebruiken. Wanneer je over de zandpaden tussen weilanden vol bloemen loopt, vergeet je even dat we leven in de 21e eeuw.

Contact
Boswachter Janneke de Groot
Janneke de Groot Boswachter van dit gebied
Slabroekseweg 5
5388 PX Nistelrode
noordoostbrabant@staatsbosbeheer.nl 0412-475111