Natuurgebied

Lopikerwaard

Van oude polderdorpjes tot de grillige uiterwaarden van de Lek. De geschiedenis is nooit ver weg in de Lopikerwaard.

Over Lopikerwaard

In de Lopikerwaard staat water centraal. De plassen, moerassen en graslanden zijn een ware trekpleister voor weide- en trekvogels. Zo’n gebied vraagt om een uitgekiend waterbeheer. Zo komen ondiepe delen van het water van het vroege voorjaar tot in de zomer droog te staan; ideaal voor steltlopers en moerasvogels. In de moerasgebieden houden we de waterstand hoog en leiden we het water zo rond dat de graslanden met zuiver water worden gevoed.

IJsselsteinse Bos

Het IJsselsteinse bos bij Utrecht is een jong polderbos, met hoge populieren en elzen, eiken en essen. Besdragende struiken maken het voor vogels een aantrekkelijk gebied. In 2016 is de oppervlakte van het bos verdubbeld; het is nu ongeveer 50 hectare groot. In dit nieuwe gedeelte van het bos vind je statige lanen van iep en linde. Je vindt er ook een plukboomgaard, waar je in het najaar een appel kunt plukken of noten kunt rapen. Via een vlonder kun je over een waterplas lopen. De laatste bomen worden in april 2016 nog aangeplant. Dan is het IJsselsteinse bos 50.000 bomen rijker! Door de vele lanen en kronkelpaadjes nodigt het IJsselsteinse bos uit voor een flinke wandeling. De hond mag met je mee. 

Willeskop

Middenin de Lopikerwaard, ingeklemd tussen 2 middeleeuwse houtkaden, ligt natuurgebied Willeskop. Een gevarieerd landschap van open water, moerassen en bloemrijke graslanden. Vooral in het voor- en najaar speelt Willeskop een belangrijke rol voor trekvogels. Duizenden vogels doen het gebied aan om zich op de grote reis voor te bereiden, om er te slapen, te rusten en te eten. Zo komen op de droogvallende delen vele steltlopers en ruiters af en zitten in de houtkaden vele zangvogels. Voor de najaarstrek in augustus maken tientallen bruine kiekendieven gebruik van het gebied als slaapplaats, net als vele lepelaars, purperreigers, grote zilverreigers, wulpen, roofvogels en zangvogels.

In de winter vormt Willeskop een belangrijke slaap- en rustplaats voor duizenden eenden en ganzen. De moerasdelen zijn tevens een open keuken voor roofvogels en uilen. Zo zitten er elke winter duizenden smienten en vind je er in de wintermaanden blauwe kiekendieven. Meer lees je in de folder Willeskop.

Purperreiger in Willeskop

Recreatieschap Stichtse Groenlanden

We beheren in de Lopikerwaard ook een recreatieterrein van Recreatieschap Stichtse Groenlanden: Nedereindse Park (Nieuwegein). Het Nedereindse Park is een recreatiegebied met twee waterplassen. Rond de plassen zijn het hele jaar door mogelijkheden voor wandelen en fietsen. Er is ook een kunstskibaan, een mountainbikeparcours en een wieler- en skeelercentrum. Zwemmen is hier niet toegestaan. Honden aan de lijn zijn welkom. Kijk voor informatie op recreatieschapstichtsegroenlanden.nl/recreatiegebieden.