Natuurgebied

Hollandse IJssel

In het stroomgebied van de Hollandse en Kromme IJssel vind je oer-Hollandse natuur met waterrijke polders waar je heerlijk kunt wandelen.

Over Hollandse IJssel

Aan de rand van IJsselstein en Nieuwegein liggen twee uitgestrekte relatief nieuwe recreatiegebieden met ruimte voor mens en natuur: het IJsselsteinse bos en het IJsselbos.

IJsselsteinse Bos

Het IJsselsteinse bos bij Utrecht is een jong polderbos, met loofbomen zoals hoge populieren, eiken en essen. Besdragende struiken maken het gebied aantrekkelijk voor vogels; er komen hier meer dan 70 soorten voor. In 2016 is de oppervlakte van het bos verdubbeld. In het nieuwe deel vind je statige lanen van iep en linde. De vele lanen en kronkelpaadjes nodigen uit tot een wandeling. De hond mag mee, maar moet wel aan de lijn, en er zijn delen in het bos waar hij los mag. Na de wandeling kun je neerstrijken in pannenkoekenhuis De Roozenboom, schuin tegenover de parkeerplaats van het bos.

IJsselbos

Rond 1980 werd het IJsselbos, ook wel Hooge Land genoemd, aangelegd langs de Kromme- en Hollandse IJssel als onderdeel van de ruilverkaveling in de Lopikerwaard. Duizenden bomen zijn aangeplant, die nu een heerlijk gevarieerd wandelbos vormen. Bij de aanleg kregen sommige bomen extra ruimte. Daardoor kregen kruiden en struiken genoeg licht om op hun beurt leefruimte en voedsel bieden voor vogels, kleine zoogdieren en insecten. Langs de Kromme IJssel ontstond een moerasbos met elzen en wilgen. Ook eiken en ratelpopulieren komen veel voor. In het landschap zijn nog oude stroomruggen te zien. In de open delen staan veel orchideeën en andere planten, die vlinders en insecten aantrekken. In de herfst vind je veel paddenstoelen, van elfenbankjes tot judasoor. De open plassen bieden leefruimte aan kikkers.
Het IJsselbos is toegankelijk vanaf het parkeerterrein aan de Parallelweg 13 in Nieuwegein. Voor wandelaars is er ook een ingang aan het Hooglandse Jaagpad.

 

Recreatieschap Stichtse Groenlanden

We beheren bij Nieuwegein ook een recreatieterrein met twee waterplassen van Recreatieschap Stichtse Groenlanden: Nedereindse Park. Rond de plassen zijn het hele jaar door mogelijkheden voor wandelen en fietsen. Er is ook een kunstskibaan, een mountainbikeparcours en een wieler- en skeelercentrum. Zwemmen is hier niet toegestaan. Honden aan de lijn zijn welkom. Kijk voor informatie op recreatieschapstichtsegroenlanden.nl/recreatiegebieden.