Natuurgebied

Groene Hart – Reeuwijkse Plassen

Een uitbundige vogelwereld in een oer-Hollands veenlandschap. Met polders en houtkaden, molens, dijken en boerenweggetjes.

Bezoekersinformatie

Ligging

Ten noorden van de Lek, tussen Reeuwijk, Gouda en Bodegraven.

Deelgebieden

Fort Wierickerschans, Hekendorpse Boezem, Lang Roggebroek, Lange Weide, Polder Bloemendaal, Polder Oukoop, Polder Sluipwijk, Prinsendijk, Reeuwijkse Plassen, Ruige weide, Toegangskade, Twaalfmorgen. 

In en rond de Reeuwijkse Plassen beheert Staatsbosbeheer de volgende natuur- en recreatiegebieden in opdracht van de Groenalliantie Midden-Holland: 't Weegje, Twaalfmorgen, Reeuwijkse Hout, Goudse Hout, Gouwebos, Elfhoeven en Oostpolder.

Grootte

Circa 500 hectare groot.

Geopend

De Reeuwijkse Plassen zijn het hele jaar door toegankelijk. De recreatiekaart toont welke wandel-, fiets, en vaarroutes er zijn. Op Struinen en Vorsen vind je activiteiten en routes in het Groene Hart.

Fysieke beperking

Vanaf de grote parkeerplaats langs de snelweg A-12 afslag Bodegraven Reeuwijk is het gebied goed toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking (rolstoelen). Hier zijn ook een informatiecentrum en diverse horecagelegenheden.

Honden

Honden zijn aangelijnd welkom, let op: er zijn uitzonderingen. Er zijn twee hondenzwemstranden waar het is toegestaan om de hond mee te nemen. Bij het grote zwemstrand is het echter niet toegestaan om de hond mee te nemen. In Oostpolder mogen honden enkel van 17 juli tot en met 15 februari loslopen in het gebied. Buiten die periode moeten honden aan de lijn. In Natura2000-gebieden zijn honden niet toegestaan. 

Wandelen

Het wandelroutenetwerk Gouwe Wiericke biedt 250 km wandelplezier in de polders rond de Reeuwijkse Plassen. Met de routeplanner stel zelf je route samen. Download voor wandelingen door Gouwe Wiericke de kaart. Op Struinen en Vorsen vind je nog meer wandelingen. Via meldpuntroutes.nl kun je een melding doen van schade of gebreken in de knooppuntbewegwijzering.

Fietsen

Met het fietsroutenetwerk Reeuwijkse Plassen kun je fietsen via knooppunten in het gebied van de Reeuwijkse Plassen en Zuidplaspolder. Met de fietsrouteplanner van Nederlandfietsland.nl stel je je eigen fietsroute samen. Fietsen huren kan in de meeste dorpen en steden in het Groene Hart. Via meldpuntroutes.nl kun je een melding doen van schade of gebreken in de knooppuntbewegwijzering.

Zwemmen

Officiële zwemlocaties zijn te herkennen aan het blauwe bord met gele onderrand. Vaak is er ook een ballenlijn onder water aanwezig. De Omgevingsdienst Midden-Holland controleert de zwemwaterkwaliteit tussen 1 mei en 30 september. Actuele informatie over zwemwaterkwaliteit is te controleren op zwemwater.nl.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.