Natuurgebied

Drentsche Aa

Een romantisch kronkelende beek in een eeuwenoud landschap van heide, kleurrijke hooilanden en esdorpen.

Toegankelijkheid

Ligging

Ten oosten van Assen en ten zuiden van Groningen.

Deelgebieden

Onder natuurgebied Drentsche Aa vallen de gebieden Amerdiep, Anloo, Anlooër Diepje, Appèlbergen, Ballooërveld, De Heest, Deurzerdiep, Diepenveen, Evertsbos, Gasterensche Diep, Geelbroek, Polder Glimmen, Glimmermade, Looner Diep, Okkenveen, Oudemolensche Diep, Polder Oosterland, Quintusbos, Scheebroeken Loop, Schipborgsche Diep, Strubben-Kniphorstbosch, Taarlosche Diep, Westerdiep, Westerlanden, Woldeelen, Zeegserduinen en Zeegser Loopje.

Grootte gebied

Ca. 4.500 hectare.

Nationaal Park Drentsche Aa

De natuurgebieden van Staatsbosbeheer in de Drentsche Aa maken deel uit van Nationaal Park Drentsche Aa.

Geopend

De Drentsche Aa is het hele jaar toegankelijk.

Fysieke beperking

Rolstoelgebruikers kunnen terecht op de vele fietspaden.

Honden

Honden zijn welkom, mits aangelijnd. In het Strubben-Kniphorstbosch is een losloopgebied voor honden. Houd het volgende adres aan: Schipborgerweg 2, 9468 TM Annen. Deze weg zo’n 400 meter doorrijden tot aan de N34. Parkeer hier de auto en wandel via de tunnel onder de N34 door. Het hondenlosloopgebied ligt aan de rechterkant.  

Fietsen

Voor fietsers liggen er tientallen kilometers fietspaden. Deze zijn ook goed begaanbaar voor rolstoelgebruikers. Fietsen zijn te huur bij NS-station Assen, T 0592-310424. Vandaar is het ongeveer een half uur fietsen naar Anloo. Adressen van overige fietsverhuurders zijn verkrijgbaar bij de VVV's Assen en Rolde.

Paardrijden

Ruiters zijn welkom op een groot deel van de zandwegen.

Uitzichtpunten

In het glooiende landschap zijn op verschillende hooggelegen delen prachtige panaroma's te zien. Bij zes van deze punten zijn belvedères geplaatst; houten opstappen voor een extra weids uitzicht. Zoals op de beroemde Kymmelsberg met een fantastisch uitzicht over het Schipborgsche Diep. Download het overzicht van belvedères in de Drentsche Aa.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.