Natuurgebied

Beestenveld en Klotterpeel

Vroeger ‘woeste’ grond, nu statige bossen met historische lanen, het Koordekanaal en de Beestenveldse Loop. Afgewisseld met vennen en heide in de Klotterpeel.

Van woeste gronden naar statige lanen

Beestenveld dankt zijn naam aan het vroegere gebruik van deze ‘woeste’ grond; een veld waar men koeien en schapen liet grazen onder hoede van een scheper. De Klotterpeel is vernoemd naar de turf, oftewel 'klotten' die hier vanaf de 14e eeuw werden gestoken. Beide gebieden grensden in de 19e eeuw aan de Peel. Aan de vele ontwateringssloten kun je zien dat het hier vroeger behoorlijk nat was. En het is juist door die natte ondergrond dat er in de Klotterpeel geen bos werd aangeplant. Hier is nog het Peellandschap van weleer te zien: vennen, omzoomd met veenmos en heide. Leefgebied van de heikikker.

Al wandelend beleef je de dit fraaie gebied het best. Bijvoorbeeld via de vele, statige lanen, aangelegd in 1891 tijdens de grootschalige ontginning van de heide. Ze werden gebruikt voor inspectie en onderhoud, maar ook als buffer tegen bosbranden. Of ontdek het Koordekanaal dat in 1939 werd gegraven door Nederlandse militairen als verdedigingswerk voor WO II. De wal geeft nu een prachtig uitzicht over het water en omliggende bos. Het kanaal is rijk aan libellen, juffers, (hei)kikkers, padden en levendbarende hagedissen. Ook wie van vogels houdt, kan hier zijn hart ophalen, want in de bossen vind je onder meer raaf, bosuil en zwarte specht.

Bloeiend veenpluis rond ven

Beestenveld en Klotterpeel

Contact
Boswachter Lieke Verhoeven
Lieke Verhoeven Boswachter van dit gebied
Bosweg 44
5845 EB Sint Anthonis
l.verhoeven@staatsbosbeheer.nl