Natuurgebied

Achterhoek

Stokoude bomen, kronkelende beekjes, landgoederen en boerderijen. Het landschap van de Achterhoek is onweerstaanbaar.

Bezoekersinformatie

Ligging

Ruurlo ligt in het hart van de Achterhoek, ten zuidwesten van Ruurlo. Landgoed Slangenburg ligt ten oosten van Doetinchem. Beekvliet ligt tussen Ruurlo, Barchem en Borculo.

Deelgebieden

Onder natuurgebied Achterhoek vallen de gebieden Aaltense Goor, Beekvliet, Besseldersbos, Boswachterij Ruurlo, De Breken, De Koeweiden, De Wrange, De Zumpe, Greffelkamp, Groote Goor, Groote Veld, Hagenbeek, Hallse Heide, Heidenhoeksche Vloed, Het Oude Schot, 't Rot, Koolmansdijk, Landgoed Slangenburg, Leemputten, Leemscherbos, Liemers, Lievelderveld, Meddosche Veld, Needse Achterveld, Noorderbroek, Noordijkerveld, Pannekuilen, Schoolt, Vildersveen, Willink’s Weust en Zwilbroek.

Grootte gebied

Ruurlo: 500 hectare. Landgoed Slangenburg: 566 hectare. Beekvliet: 180 hectare.

Geopend

De natuurgebieden van Staatsbosbeheer in de Achterhoek zijn het hele jaar toegankelijk. Kijk voor de toegangsregels op de borden bij de ingang van de gebieden.
Kasteel Slangenburg is niet vrij te bezichtigen. 

Fysieke beperking

Rolstoelgebruikers kunnen terecht op de vele fietspaden. Bij de doolhof starten wandelroutes die bij droog weer redelijk geschikt zijn voor rolstoelen (met uitzondering van het Laarzenpad). Veel wegen rondom kasteel Slangenburg zijn voorzien van klinkers en goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Honden

In doolhof Ruurlo zijn honden niet toegestaan. Wel in de rest van de natuurgebieden de Achterhoek, mits aangelijnd. Op aangegeven plekken mogen ze los. Let op de borden!

Paardrijden

Op landgoed Slangenburg loopt een ruiterroute van 7,6 kilometer. Parkeren kan bij pension stal De Lange Wilm (Nijmansweg 6, Doetinchem). 

Mountainbiken

Er loopt een mountainbikeroute door boswachterij Ruurlo van 13,5 kilometer (parkeerplaats Hengeloseweg, Ruurlo).

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten