Contact

Speelnatuur

De speelnatuur van Staatsbosbeheer: dat is klimmen en klauteren in de speelbossen en speelpolders, spetteren in het water van de speelvijvers of gewoon genieten van het uitzicht vanuit de uitkijktoren...

Speelbossen, speelpolders en speelvijvers

Speelnatuur van Staatsbosbeheer: dat is klimmen en klauteren, spelen met water, hutten bouwen of gewoon genieten van alles wat je ziet, ruikt, voelt. Midden in de natuur! Onze speelbossen, speelpolders en speelvijvers vind je door het hele land. Je komt ze tegen in uiterwaarden, polders, duinen, graslanden en bossen. Sommige speelplekken zijn heel groot, en sommige zijn wat kleiner. Ook vind je op de ene plek meer natuurlijke speelelementen en voorzieningen (zoals bankjes) dan in het andere. Hierdoor is ieder locatie weer anders.

Speelnatuur op de kaart

Op onderstaand kaartje vind je de speelbossen en speelnatuur (vrijspelen locaties) van Staatsbosbeheer. Ook de speelpolders in Zuid-Holland staan er op. 

  • blauw: speelvijvers en recreatieplassen.
  • Lichtblauw: speelvijvers die ook 's winters geopend zijn.
  • donkergroen: speelbossen. Meer natuurlijke speeltoestellen en voorzieningen (zoals picknicksets). Een speelbos ligt vaak vlakbij een (middel)grote stad, bij horeca of een bezoekerscentrum. 
  • lichtgroen: speelnatuur/vrij spelen. Vaak een kleinere locatie met minder speeltoestellen en minder voorzieningen (zoals picknickbanken). Kinderen mogen hier buiten de paden en kunnen vrij spelen met alles wat de natuur te bieden heeft.

 

Toegankelijkheid

Alle locaties zijn vrij toegankelijk en geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Honden zijn niet toegestaan.

Weten welke buitenactiviteiten voor kinderen we nog meer aanbieden?

Bekijk het aanbod