In dit oude stroomdal van de Fivel is de geschiedenis van het gebied voelbaar: de oude structuur van het landschap is tijdens de ruilverkavelingen eind jaren zeventig behouden gebleven.
Hier en daar vind je een poel met een rijk waterleven. Doordat het water hierin vrij snel opwarmt, komen amfibieën en insecten snel tot ontwikkeling. Een voorbeeld is de geelgerande waterkever, die vanwege zijn uiterlijk ook wel 'watertijger' wordt genoemd.
De wandelroute leidt langs een plek met de spannende naam Duivelseiland, te herkennen aan de hoge bomen met fruitboomgaard tussen de lagere polderbegroeiing. Hier heeft ooit een woning gestaan, nu nog terug te zien aan de waterput en de restanten van een fundering. Toen het nog een echt eiland was, haalden schippers hier hun boodschappen en dronken er een borrel. De tijd heeft uitgevaagd wat de oorsprong is van de naam ‘Duivelseiland’. Een verwijzing naar de laatste bewoner, die volgens de overlevering zowel boswachter als stroper was? Of misschien de ontoegankelijkheid van het gebied, waardoor rechtspraak en bestuur minder grip hadden op mensen die hier woonden?