Adviesgroepen

Jongerenraad

“Jongeren zijn de natuurbeschermers van de toekomst”, wordt vaak gezegd. Maar waarom zouden ze niet nu al actief meedenken over natuurbescherming? Staatsbosbeheer laat zich graag adviseren door de Jongerenraad, een enthousiaste en diverse groep van studenten en young professionals van 18 tot 28 jaar oud met een passie voor natuur. Maak kennis met het werk van de Jongerenraad en met de leden.

Wat doet de jongerenraad

De Jongerenraad adviseert Staatsbosbeheer gevraagd en ongevraagd over diverse vraagstukken. Daarvoor spreken de leden met belanghebbenden. Bijvoorbeeld door straatinterviews te houden of een wilderniscafé te organiseren. Hun adviezen aan de directeur van Staatsbosbeheer zijn creatief en divers van vorm. Van een filmpje tot een presentatie en van een rapport tot een productplan. Daarmee krijgt Staatsbosbeheer beter inzicht in hoe jongeren natuur beleven en betrokken zijn bij natuur.

Klimaat
In 2019 stond onder meer het thema Klimaat op de agenda. De Jongerenraad stelde 10 stellingen op. De belangrijkste conclusie: Staatsbosbeheer moet als grootste terreinbeheerder van Nederland voorop lopen bij het uitvoeren van klimaatdoelen.

Inwerkperiode
De inrichting van de inwerkperiode bij Staatsbosbeheer is één van de onderwerpen waar de Jongerenraad in 2020 advies over gaf. Hiervoor bekeek de Jongerenraad inwerktrajecten en jongerennetwerken bij andere organisaties en vroeg zij medewerkers van Staatsbosbeheer naar hun ervaringen van de inwerkperiode. De Jongerenraad vindt dat het inwerktraject vooral kan worden versterkt door medewerkers beter te helpen een netwerk binnen de organisatie op te bouwen, bijvoorbeeld met een buddy, meeloopdagen bij andere teams of het opzetten van een jongerennetwerk. Bekijk het advies

Wie zitten er in de Jongerenraad?

De Jongerenraad van Staatsbosbeheer is een diverse groep van ongeveer tien enthousiaste jongeren tussen de 18 en 28 jaar oud. We zijn een mix van studenten en young professionals die bij willen dragen aan de natuur in Nederland. De leden stellen zich voor.

Ava van Vliet

"Ik vind het mooi dat Staatsbosbeheer luistert naar de stem van een jongere generatie door middel van de adviserende functie van de Jongerenraad, en ik hoop dat we met onze passie voor de natuur andere jongeren kunnen aansteken en motiveren. Zelf werk ik als investeerder in duurzame start-ups die maatschappelijke problemen willen oplossen. Ik heb een studieachtergrond in filosofie en economie aan de Erasmus Universiteit."

Christoph van Zeventer

"Ik ben geboren en getogen in Midden-Limburg en momenteel wonende in Utrecht. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als logistiek officier voor het Ministerie van Defensie. Natuur is voor mij de basis van alles om ons heen. Ik voel een intrinsieke motivatie om hier mijn bijdrage aan te leveren. Motivatie die alleen maar toeneemt, nu steeds duidelijker wordt wat de werkelijke staat van onze natuur is. De Staatsbosbeheer Jongerenraad is voor mij hét medium om die bijdrage aan onze natuur te geven."

Eirini Lazardis

"Als kind werd ik vrijwel wekelijks meegenomen door mijn ouders om te gaan wandelen in het bos of op de Drentse heide. Hier is eigenlijk mijn passie voor de natuur een beetje begonnen. In de afgelopen jaren ben ik me ook steeds meer gaan verdiepen in de natuur en het milieu. Nadat ik eerder al een master HRM heb afgerond, ben ik kortgeleden begonnen aan een master milieuwetenschappen. Binnen de Jongerenraad hoop ik onder andere mee te kunnen helpen om meer bewustzijn te creëren rondom de kostbare natuur die wij in Nederland hebben."

Harmke Bol

"Ik ben sinds oktober 2020 lid van de Jongerenraad van Staatsbosbeheer. Ik ben een geboren en getogen Groninger en in het dagelijks leven zet ik mij in voor duurzaamheid bij een gemeente in Noord-Groningen. Mijn vrije tijd breng ik graag in de natuur door met mijn hond. Ik zet mij dan ook in voor de Jongerenraad om op die manier een steentje bij te dragen aan het behoud en herstel van natuur in Nederland. Dit doen we door de ene keer interne adviezen aan Staatsbosbeheer te verstrekken, en andere keren op pad te gaan om ook andere jongeren te enthousiasmeren voor de natuur."

Joep Crombag

"Natuur is voor mij één van de belangrijkste dingen in het leven, daarom volg ik ook de opleiding Forest and Nature Conservation aan de Wageningen Universiteit. Momenteel zie ik een groeiende waardering voor de natuur in mijn persoonlijke omgeving, echter zie ik ook dat de natuur er in Nederland niet al te best voor staat. Via de Jongerenraad hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de Nederlandse natuur. Zodat we kunnen blijven genieten van al het moois om ons heen."

Lawin Barwari

"Ik ben opgegroeid in Eindhoven, een stedeling en bovenal Brabander. Als kind kwam ik al graag in de natuur en bossen. De natuur is een belangrijke plek. Als kind ontwikkel je je daar en als volwassenen bevordert het de mentale welzijn. Dit zijn mooie waardes en ik wil er aan bijdragen dat dit voortgedragen wordt. Ik ben begonnen op het vmbo, maar studeer nu Bestuurskunde aan de universiteit. Altijd al een doorzetter geweest en deze eigenschap wil ik gebruiken om, samen met andere jongeren in de Jongerenraad, me in te zetten voor meer bewustwording onder jongeren voor natuur. Ook denk ik graag mee over inclusie, diversiteit en efficiënte communicatie."

Louise Prévot

"Ik ben ecoloog bij een onderzoeksbureau en lid van de Jongerenraad sinds 2021. Ik kom uit Frankrijk en woon sinds iets meer dan 3 jaar in Nijmegen. Ik ben erg enthousiast om Staatsbosbeheer te mogen adviseren met een inspirerende groep jongeren en een breder publiek bewust maken van natuurproblematiek: genieten én beschermen van de natuur en zelfs de natuur dichter bij huis terugbrengen!"

Marieke Rams

"Vanuit mijn achtergrond in de sociale wetenschappen en werk in gesprekstrainingen, ben ik in het dagelijks leven veel bezig met het gedrag van mensen. En in mijn vrije tijd ben ik al hardlopend, wandelend, fietsend en fotograferend veel in de natuur te vinden. Ik ontdek graag nieuwe gebieden en geniet van alles wat de natuur zo mooi maakt. Mens en natuur zijn in zo’n klein landje als Nederland onlosmakelijk verbonden en ik hoop samen met de Jongerenraad andere jongeren te inspireren om van de natuur te genieten én hier goed mee om te gaan."

Tanja Brouwer

"Vanaf mijn 14e ben ik lid van een scoutingvereniging, en sindsdien niet weg te slaan uit de natuur. Sinds een paar jaar begeleid ik zelf een groep scouts in de leeftijd van 15 t/m 18 jaar. Zij zijn zelf al graag buiten, maar veel kinderen en jongeren komen nauwelijks in aanraking met de natuur. Door mijn inzet bij de Jongerenraad hoop ik hen te motiveren om naar buiten te gaan. Niet door erover te vertellen en te laten lezen, maar vooral door zelf te laten DOEN! Daarbij komen mijn kennis en ervaring uit mijn opleidingen Sport & beweging en Journalistiek goed van pas."

Vragen over dit onderwerp?
jongerenraad in Biesbosch
Jongerenraad Staatsbosbeheer
   

Adviesgroepen

Staatsbosbeheer zet zich in voor het beschermen, beleven en benutten van de natuur en wil graag dat natuur dicht bij de mensen is en blijft. Wij laten ons daarom adviseren door verschillende advies- en gebruikersgroepen. De Jongerenraad is één van die adviesgroepen.

Adviesgroepen Staatsbosbeheer