Adviesgroepen

Jongerenraad

“Jongeren zijn de natuurbeschermers van de toekomst”, wordt vaak gezegd. Maar waarom zouden ze niet nu al actief meedenken over natuurbescherming? Staatsbosbeheer laat zich graag adviseren door de Jongerenraad, een enthousiaste en diverse groep van studenten en young professionals van 18 tot 28 jaar oud met een passie voor natuur. Maak kennis met het werk van de Jongerenraad en met de leden.

Wat doet de jongerenraad

De Jongerenraad adviseert Staatsbosbeheer gevraagd en ongevraagd over diverse vraagstukken. Daarvoor spreken de leden met belanghebbenden. Bijvoorbeeld door straatinterviews te houden of een wilderniscafé te organiseren. Hun adviezen aan de directeur van Staatsbosbeheer zijn creatief en divers van vorm. Van een filmpje tot een presentatie en van een rapport tot een productplan. Daarmee krijgt Staatsbosbeheer beter inzicht in hoe jongeren natuur beleven en betrokken zijn bij natuur.

Klimaat
In 2019 stond onder meer het thema Klimaat op de agenda. De Jongerenraad stelde 10 stellingen op. De belangrijkste conclusie: Staatsbosbeheer moet als grootste terreinbeheerder van Nederland voorop lopen bij het uitvoeren van klimaatdoelen.

Inwerkperiode
De inrichting van de inwerkperiode bij Staatsbosbeheer is één van de onderwerpen waar de Jongerenraad in 2020 advies over gaf. Hiervoor bekeek de Jongerenraad inwerktrajecten en jongerennetwerken bij andere organisaties en vroeg zij medewerkers van Staatsbosbeheer naar hun ervaringen van de inwerkperiode. De Jongerenraad vindt dat het inwerktraject vooral kan worden versterkt door medewerkers beter te helpen een netwerk binnen de organisatie op te bouwen, bijvoorbeeld met een buddy, meeloopdagen bij andere teams of het opzetten van een jongerennetwerk. Bekijk het advies

Wie zitten er in de Jongerenraad?

De Jongerenraad van Staatsbosbeheer is een diverse groep van ongeveer tien enthousiaste jongeren tussen de 18 en 28 jaar oud. We zijn een mix van studenten en young professionals die bij willen dragen aan de natuur in Nederland. De leden stellen zich voor.

Reint-Jan van de Bunte

"Als geboren en getogen Veluwenaar ben ik meer dan verbonden met de natuur. Deze natuur beleven, kan alleen wanneer deze op een duurzame manier beschermd en benut wordt. Ik hoop daar via mijn studie Bos- en natuurbeheer en de Staatsbosbeheer Jongererenraad een steentje aan bij te dragen. Ik weet dat ook het maatschappelijke plaatje belangrijk is. Jongeren waarderen de natuur wanneer je ze er bij betrekt. Ik geloof dat ze de natuur dan ook zullen beschermen. En dat is het doel!"

Elizabeth Verkuijl

"Ik heb op meerdere plekken in Nederland gewoond en heb daardoor al vroeg veel van de diversiteit van het landschap van Nederland meegekregen. Nu woon ik midden in de stad Utrecht - dan kun je snel de connectie met het landschap kwijtraken. In de eeuwen die achter ons liggen leefden mensen (vaak) meer in harmonie met het landschap. Die manier van leven intrigeert mij. Het ontstaan van landschappen heeft mijn interesse, vandaar dat ik een master Landschapsgeschiedenis heb gedaan. Nederland was Nederland niet geweest zonder aandacht voor het landschap. Ik zet me graag in voor meer bewustzijn van de waarde van natuur en landschap."

Eirini Lazardis

"Als kind werd ik vrijwel wekelijks meegenomen door mijn ouders om te gaan wandelen in het bos of op de Drentse heide. Hier is eigenlijk mijn passie voor de natuur een beetje begonnen. In de afgelopen jaren ben ik me ook steeds meer gaan verdiepen in de natuur en het milieu. Nadat ik eerder al een master HRM heb afgerond, ben ik kortgeleden begonnen aan een master milieuwetenschappen. Binnen de Jongerenraad hoop ik onder andere mee te kunnen helpen om meer bewustzijn te creëren rondom de kostbare natuur die wij in Nederland hebben."

Harmke Bol

"Ik ben sinds oktober 2020 lid van de Jongerenraad van Staatsbosbeheer. Ik ben een geboren en getogen Groninger en in het dagelijks leven zet ik mij in voor duurzaamheid bij een gemeente in Noord-Groningen. Mijn vrije tijd breng ik graag in de natuur door met mijn hond. Ik zet mij dan ook in voor de Jongerenraad om op die manier een steentje bij te dragen aan het behoud en herstel van natuur in Nederland. Dit doen we door de ene keer interne adviezen aan Staatsbosbeheer te verstrekken, en andere keren op pad te gaan om ook andere jongeren te enthousiasmeren voor de natuur."

Jens van der Duim

"Als vrolijke Fries heb ik van kinds af aan al kunnen genieten van de natuur die Nederland van Wad tot Wal te bieden heeft. Nu heeft mijn studie International Business & Languages weinig te maken met de natuur of onze planeet, dus heb ik het plezier om de bij de Jongerenraad nog wat natuur te snuiven. Als een echte spin in het web probeer ik altijd meer mensen te betrekken en te zorgen dat iedereen een plekje in onze natuur heeft. Voor jong of oud hoop ik aan de slag te kunnen voor deze toekomst!"

Joep Crombag

"Natuur is voor mij één van de belangrijkste dingen in het leven, daarom volg ik ook de opleiding Forest and Nature Conservation aan de Wageningen Universiteit. Momenteel zie ik een groeiende waardering voor de natuur in mijn persoonlijke omgeving, echter zie ik ook dat de natuur er in Nederland niet al te best voor staat. Via de Jongerenraad hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de Nederlandse natuur. Zodat we kunnen blijven genieten van al het moois om ons heen."

Gerrit Jan Groenewoudt

“Een van mijn vroegste herinneringen is dat ik met mijn opa naar het Natuurdiorama op de Sallandse Heuvelrug ging. Ik was toen al gefascineerd door de natuur. Ik ben opgegroeid tussen de bossen en weilanden in de omgeving van Holten (Overijssel), zo ben ik een buitenmens in hart en nieren geworden. In de afgelopen jaren ben ik mij binnen mijn studie Geschiedenis gaan specialiseren in de relatie tussen mens en natuur in een historisch perspectief. Het is volgens mij erg belangrijk om te begrijpen hoe de huidige verhoudingen tot stand zijn gekomen. De Jongerenraad is volgens mij dé plek om samen met anderen na te denken over deze, en andere thema’s, met het oog op de toekomst.”  

Marieke Rams

"Vanuit mijn achtergrond in de sociale wetenschappen en werk in gesprekstrainingen, ben ik in het dagelijks leven veel bezig met het gedrag van mensen. En in mijn vrije tijd ben ik al hardlopend, wandelend, fietsend en fotograferend veel in de natuur te vinden. Ik ontdek graag nieuwe gebieden en geniet van alles wat de natuur zo mooi maakt. Mens en natuur zijn in zo’n klein landje als Nederland onlosmakelijk verbonden en ik hoop samen met de Jongerenraad andere jongeren te inspireren om van de natuur te genieten én hier goed mee om te gaan."

Dick Scholtus

"Ik ben Dick, 27 jaar oud en werkzaam als landschapsarchitect. Wat mij typeert is buiten & beweging. Ik gebruik de buitenruimte als speelplaats en ik fiets, wandel, klim, kite, roei, zwem, mountainbike, ren of cross graag van de polder tot het dichte bos, van de urbane metropool tot het boerendorp. Het is mijn passie om dankbaarheid en bewustzijn voor onze natuur onder jongeren te vergroten."

Leonie Geurts

"Geboren in het rivierengebied, weet ik als geen ander hoe het is om lekker door de natuur te struinen en alles even te laten voor wat het is. Het is daarom van belang dat we onze natuur goed beschermen! Voor en tijdens mijn opleiding Bos- en natuurbeheer liep ik veel tussen de koeien voor een veevoederbedrijf. In mijn huidige baan kan ik natuur en agrarische kennis combineren. Ik hoop mijn enthousiasme en kennis om te kunnen zetten in mooie adviezen voor Staatsbosbeheer!"

Vragen over dit onderwerp?
jongerenraad in Biesbosch
Jongerenraad Staatsbosbeheer
   

Adviesgroepen

Staatsbosbeheer zet zich in voor het beschermen, beleven en benutten van de natuur en wil graag dat natuur dicht bij de mensen is en blijft. Wij laten ons daarom adviseren door verschillende advies- en gebruikersgroepen. De Jongerenraad is één van die adviesgroepen.

Adviesgroepen Staatsbosbeheer