Zuid-Limburg

Heuvels en dalen, bloemenzeeën en archeologische rijkdom. In Zuid-Limburg waan je je in het buitenland.

Over Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg zijn meerdere natuurgebieden met een variëteit aan landschap met heuvels en beken, flora en fauna.

Ravensbos

Hier vind je rust en cultuurrijke natuur. In het voorjaar zorgen de slanke sleutelbloem, pinksterbloem en dotterbloem ervoor dat de vennetjes in een waar kleurpalet veranderen. Hogerop is het aanzienlijk droger en voelt onder andere de das zich thuis.

Bunderbos

In het Bunderbos tussen Meerssen en Elsloo vind je vele bronnen en beken. Dat levert prachtige wandelroutes en rustieke picknickplekjes op. Bijzondere diersoorten zoals de vuursalamander, de Alpenwatersalamander, de kleine salamander, diverse soorten vleermuizen, ree, das en vos vinden hier onderdak.

Gerendal

Het Gerendal in de gemeente Valkenburg aan de Geul is waarschijnlijk het beroemdste bloemendal van Nederland. Dankzij de kalkrijke bodem groeien op de zonbeschenen hellingen talloze beschermde planten, waaronder ruim 20 soorten orchideeën. Veel van deze planten vind je terug in de Orchideeëntuin.

Geuldal

Dwars door het Geuldal in de gemeente Gulpen-Wittem loopt de rivier de Geul. Door de invloed van lood- en zinkmijnen komt er plaatselijk zinkflora voor. Maar ook bijzondere dieren hebben het in het Geuldal goed naar hun zin: de kamsalamander, hazelworm, appelvink en vele vlinders.

Gulpdal

De kronkelende Gulp is een echte forellenbeek, maar je vindt er ook andere zeldzame vissen. De oevers van de Gulp zijn het thuis voor foeragerende vogels, levendbarende hagedissen en de hazelworm.

Kunderberg

De Kunderberg in de gemeente Voerendaal bestaat uit verspreid liggende graften (mini-terrasjes op een helling), bossen, holle wegen en de beroemde kalkgraslanden waar orchideeën goed gedijen. Ruim 80 plantensoorten van de rode lijst komen hier voor, waaronder de grote muggenorchis.

Savelsbos

Het Savelsbos, op de oostelijke Maasdalhelling in de gemeente Eijsden-Margraten, kent een lange historie. Regelmatig worden hier sporen uit de steentijd aangetroffen. Zoals de prehistorische vuursteenmijnen, het oudste archeologische en industrieel monument van Nederland. In het bos vind je bovendien een rijk planten- en dierenleven. De oude loofbomen vormen een eldorado voor holenbroeders. Ook de das voelt zich thuis in dit bos. Zeer bijzonder is de aanwezigheid van amandelwolfsmelk.

Vijlenerbos

Hier vind je het hoogste punt van Nederland (de Vaalserberg, 322 meter), het drielandenpunt. Je vindt hier nog veel oude perceelgrenzen: grensstenen, grensbomen en een 14de-eeuwse landweer van de stad Aken. De kilometers lange bosranden zijn vooral belangrijk voor de fauna. Hier komen onder andere de hazelmuis, de eekhoorn, het wilde zwijn en het ree voor.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten