Weerribben

In de Weerribben kun je prachtig wandelen, fietsen en varen. Dit nationale park is een groen doolhof om eindeloos te dwalen.

Over de Weerribben

De Weerribben, in de Kop van Overijssel, wordt gekenmerkt door een landschap van smalle stroken land en water.

Het ontstaan van het landschap

Toen de mens ontdekte hoe je turf kon maken, is het landschap in de Kop van Overijssel snel veranderd. Het veen, dat zich in de loop van duizenden jaren had gevormd, werd binnen driehonderd jaar bijna helemaal afgegraven. Het veen werd uit trekgaten (de weeren) omhoog gehaald. Op de lange smalle legakkers (de ribben) werd het te drogen gelegd. De veenarbeiders schiepen zo een landschap van smalle stroken land en water. Een patroon dat nu nog goed te zien is.

Flora en fauna

Elk seizoen heeft hier zijn eigen charme. In de lente zorgen de vogels voor een drukte van jewelste. Van juni tot en met augustus staan de waterlelies, gele plomp en gele lis in bloei. De winter brengt een mooi verstild landschap op. Met rijp op de bomen en –met een beetje geluk- ijs op het water. Het goudgele riet steekt dan prachtig af en her en der doen de rietsnijders hun werk. Midden in de Weerribben ligt het kleine dorpje Kalenberg, met prachtige oude boerderijen.

Varen langs het riet

Er lopen verschillende wandelroutes door de Weerribben. Van gewone wandelpaden tot het avontuurlijke laarzenpad. Natuurlijk zijn er ook fietspaden, maar de beste manier om dit nationaal park te ontdekken is per boot. Verschillende kanoroutes voeren langs de mooiste plekjes. Ze zijn ook met een fluisterbootje af te leggen.

Otter

De otter werd in 2002 opnieuw in Nederland uitgezet, nadat het dier in 1988 in ons land werd beschouwd als uitgestorven. In de Weerribben leven verschillende paartjes.

Buitencentrum Weerribben
Hoe kom ik er
Buitencentrum Weerribben
Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten