Contact

Grevelingen

Zilte lucht, zandplaten en land- en kustvogels. Op de Grevelingen komt het mooiste van zoet en zout samen.

Het zoet en zout van de Grevelingen

Al van afstand ruik je het zout. De Grevelingen, op de grens van Zeeland en Zuid-Holland, is het grootste zoutwatermeer van Europa. Het zoute water is er helderder dan waar ook in Nederland en favoriet bij sportduikers.

Met de aanleg van de Brouwersdam in 1971 werd de verbinding tussen deze zeearm en de Noordzee afgesloten. Zandplaten die voorheen bij vloed onder water kwamen te staan, werden permanent droog en bieden nu ruimte aan de mooiste natuur. Zowel planten die van zoet en planten die van zout houden vind je in dit natuurgebied. De veldleeuwerik, strandplevier en dwergstern brengen er hun jongen groot. Ook de zeearend brengt regelmatig een bezoek aan de Grevelingen. Fjordenpaarden en koeien helpen de eilanden open te houden.

Tijdens excursies zijn de eilanden te bezoeken met een gids van Staatsbosbeheer. De Slikken van Bommenede laten zich tijdens een wandeling goed vanaf de dijk bekijken.

Grevelingenmeer (english/deutsch)

Grevelingenmeer is the biggest salt water lake in Western Europa and a special nature reserve with unique flora and fauna, both above and below water. Read more about Grevelingenmeer.

Grevelingenmeer ist der größte Salzwasserbinnensee Westeuropas und außerdem ein faszinierendes Naturgebiet, in dem Tiere und Pflanzen sowohl unter als auch über Wasser einen wertvollen Lebensraum finden. Lesen Sie mehr über Grevelingenmeer.

Wat zegt de boswachter?