Natuurgebied

Duurswold

Rietmoerassen, veenplassen, bossen en graslanden vol kruiden. In Duurswold komen oude en nieuwe natuur samen.

Over Duurswold

Baggerputten

In de 17de eeuw werkten de turfstekers er hun ruggen kapot, nu is de Baggerputten een lieflijk gebiedje waar libellen langs rietkragen fladderen. Bij het baggeren ontstonden baggerputten, ook wel petgaten genoemd, die vol water liepen. Rond de putten ging riet groeien en ontstonden moerasbossen en graslanden. Wandelend of fietsend over de smalle paadjes is nog duidelijk te merken dat dit een veengebied is: een grote diversiteit aan planten, paddenstoelen en dieren komt op af op het water dat nog in grote hoeveelheden in de grond zit. Er is ook een vissteiger, geschikt voor mensen met een fysieke beperking.

't Roegwold

Dit langgerekte natuurgebied beslaat een oppervlakte van 1.700 hectare en ligt vlakbij de stad Groningen. De oorspronkelijke landbouwgronden zijn vanaf 2000 heringericht tot één groot aaneengeschakeld natuurgebied. Het gebied blijkt een prettige plek voor veel diersoorten. Vooral het aantal verschillende vogels valt op. Zo vind je er de lepelaar, roerdomp en komt ook de zeearend geregeld op bezoek. Op de uitkijktorens en op het knuppelpad sta je eerste rang om al het moois te bewonderen. Op de fiets is het gebied ook goed te bezoeken door het uitgebreide netwerk aan fietspaden. Lees meer over 't Roegwold.

Rijpemaa

In het langgerekte natuurgebied Rijpemaa langs het Nieuwe Rijpmakanaal bij Harkstede wisselen rietmoerassen, bosjes, grasland en water elkaar af. Hier beleef je een kleinschalig Hollands landschap met knotwilgen en rietmoerassen, waar je de bruine kiekendief en de blauwborst kunt tegenkomen.

Steendamsterbos en Huisweersterbos

In het Huisweersterbos bij Tjuchem wandel je door een gevarieerd bos met veel paden en intieme plekjes. Door het gebied loopt een fietspad. Rust uit op de picknickplek midden in het gebied. Langs het 2 km lange kabouterpad in het Steendamsterbos, aan de oostkant van het Schildmeer, staan maar liefst veertig verschillende kaboutertypetjes. Dit gevarieerde bos met open plekken is ook het huis van de ree, die hier geregeld te zien is. Met voldoende rustplekken is dit een ideaal bos voor het hele gezin.

Zwaneveldsgat

Dit gebied is een intiem dorpsbos met in het midden een grote plas waar je mag zwemmen. In de winter vind je op deze plas soorten als grote zaagbek en nonnetje. In het bos is voldoende gelegenheid om te zitten, waardoor dit een uitstekend gebied is voor gezinnen.

Direct naast het Zwaneveldsgat ligt het dorpsbos van Kolham. Het gebied wordt onderhouden door het dorp. Dit bos was een donker fijnsparrenbos met veel bijzondere paddenstoelen. Door een optelsom van achterstallig onderhoud, zeer droge jaren, gevolgd door soms natte winters, zware voorjaarsstormen en het kevertje de letterzetter, werd het bos te gevaarlijk voor bezoekers door omvallende bomen. Het bos moest gekapt worden. Door inspanning van het dorp zijn er in 2024 65.000 nieuwe bomen en struiken geplant, met een hoge natuurwaarde en die goed bestand zijn tegen toekomstige klimaatveranderingen.