Contact

Jongerenraad

Jongeren met een passie voor natuur denken met Staatsbosbeheer mee over de natuur van de toekomst.

Meer weten?

Natuurbeschermers van de toekomst

“Jongeren zijn de natuurbeschermers van de toekomst”, wordt vaak gezegd. Maar waarom zouden ze niet nu al actief meedenken over natuurbescherming? Staatsbosbeheer laat zich graag adviseren door de Jongerenraad, een enthousiaste en diverse groep van scholieren, studenten en young professionals van 18 tot 28 jaar oud met een passie voor natuur.

Wat doet de Jongerenraad?

De Jongerenraad adviseert Staatsbosbeheer gevraagd en ongevraagd over diverse vraagstukken. Daarvoor spreken de leden met belanghebbenden. Bijvoorbeeld door straatinterviews te houden of een wilderniscafé te organiseren. Hun adviezen aan de directeur van Staatsbosbeheer zijn creatief en divers van vorm. Van een filmpje tot een presentatie en van een rapport tot een productplan. Daarmee krijgt Staatsbosbeheer beter inzicht in hoe jongeren natuur beleven en betrokken zijn bij natuur.  

Diversiteit en klimaat

In 2017 heeft de Jongerenraad zich bijvoorbeeld gebogen over het thema etnisch-culturele diversiteit bij Staatsbosbeheer. En vooral: hoe kunnen we die vergroten? De raad werkte 14 ideeën uit om de etnisch-culturele diversiteit onder boswachters te vergroten.

In 2019 stond onder meer het thema Klimaat op de agenda. De Jongerenraad stelde 10 stellingen op. De belangrijkste conclusie: Staatsbosbeheer moet als grootste terreinbeheerder van Nederland voorop lopen bij het uitvoeren van klimaatdoelen.

Wie zitten in de Jongerenraad?

In de Jongerenraad hebben op dit moment de volgende leden zitting: Carlijn Aarntzen, Anne ten Berge, Harmke Bol, Jorrit van Gils, Zwanet Herbert, Marit Kamp, Ramoeni Luimes, Johannes van der Poel, Nelleke van Rij, Quiniver Tuinder, Ava van Vliet en Christoph van Zeventer. Marjolein Kloek, accountmanager Staatsbosbeheer Gelderland, is ambtelijk secretaris.

 

Meer weten van de Jongerenraad? Mail naar jongerenraad@staatsbosbeheer.nl of

Volg ons op Instagram Volg ons op LinkedIn

Carlijn Aarntzen

Opgegroeid in een klein Gelders dorp tussen 2 grote rivieren ben ik al van jongs af aan in aanraking gekomen met de natuur. Deze liefde voor de natuur is in de loop van de jaren steeds groter geworden. In mijn vrije tijd ben ik graag (wandelend) in de natuur of sla ik een balletje op het volleybalveld. Daarnaast werk ik als planologe bij een gemeente. Door mijn bijdrage aan de Jongerenraad hoop ik dat nog veel meer jongeren, generaties lang, de Nederlandse natuur mogen en gaan beleven. 

Anne ten Berge

Mijn naam is Anne. Het is leuk om met een diverse groep over natuurproblemen te sparren en innovatieve oplossingen te bedenken. Ik vind het belangrijk jongeren enthousiast en bewust te maken over de natuur, voor deze verbinding zet ik mij graag in. Als zij meer verbonden zijn kunnen ze er ook meer van genieten en ervoor zorgen dat het behouden blijft.

Jorrit van Gils

Ik ben Jorrit van Gils, student bos- en natuurbeheer. De komende 2 jaar wil ik samen met de andere leden van de Jongerenraad zo veel mogelijk mensen enthousiast maken voor onze natuur. Ik heb een paar jaar gewerkt als docent biologie. Dan nam ik mijn leerlingen naar buiten en zag ik hoe geïnteresseerd ze waren in alles, van planten tot dieren. Ook binnen Staatsbosbeheer moet het creatieve geluid van jongeren gehoord worden! Via bezoeken aan scholen, verenigingen en sociale media wil ik jongeren betrekken bij Staatsbosbeheer en ze laten meedenken over de toekomst van onze natuur.

Zwanet Herbert

Als boerendochter merk ik dat er verschillende meningen zijn over het landgebruik en de natuur. De jongeren zijn in deze discussie zelden actief betrokken. Zelf kan ik enorm plezier en ontspanning uit de natuur rondom mij heen halen. Ik wil mij inzetten om het besef en de waardering bij andere jongeren te stimuleren en hun kijk op de natuur een stem te geven.

Marit Kamp

Ik ben opgegroeid in een groene omgeving op het Brabantse platteland. Deze persoonlijke ervaring en leermogelijkheden gun ik ook graag andere jongeren. Met mijn deelname in de Jongerenraad wil ik een bijdrage leveren aan het leggen van verbinding tussen kinderen, jeugd en jongeren bij hun natuurlijke omgeving.

Ramoeni Luimes

Ik ben opgegroeid op de boerderij in de Achterhoek, waar ik een passie voor de natuur heb ontwikkeld. Inmiddels woon ik in Utrecht en studeer ik daar biologie. Met de Jongerenraad zet ik mij graag in om jongeren met de natuur te verbinden, door hier met hen over te praten. Hierdoor krijg ik inzicht in verschillende natuurbeelden. Daarnaast vind ik het belangrijk dat wij als jongeren meebeslissen over de toekomst van de Nederlandse natuur.

Harmke Bol

Ik ben Harmke Bol en sinds oktober 2020 lid van de Jongerenraad. Ik ben een geboren en getogen Groninger. In het dagelijks leven werk ik aan duurzaamheid bij een gemeente in Noord-Groningen. Mijn vrije tijd breng ik veel in de natuur door met mijn hond. Ik zet mij dan ook graag in voor de Jongerenraad om op die manier een steentje bij te dragen aan het behoud en herstel van natuur in Nederland. De ene keer door interne adviezen aan Staatsbosbeheer te verstrekken, de andere keer door andere jongeren te enthousiasmeren voor de natuur. 

Nelleke van Rij

Mijn naam is Nelleke van Rij. Ik ben 25 jaar geleden geboren uit een Haïtiaanse moeder en een Nederlandse vader. Als alleenstaande moeder van een zoontje van 6, vind ik het belangrijk dat we investeren in de natuur. Ik zie in onze generatie waardering voor ons Nederlandse landschap, maar hoor ook geluiden van hen die ruimte voor verbetering zien. Ik vind het een ontzettend leuke uitdaging om samen met de Jongerenraad te brainstormen over hoe we jongeren kunnen stimuleren zich in te zetten voor natuur. 

Quiniver Tuinder

De natuur is niet alleen prachtig, boeiend en inspirerend, maar ook enorm belangrijk voor ieders gezondheid en welzijn. In de jongerenraad help ik met het onder de aandacht brengen van natuurgebieden onder jongeren. Zodat ook zij er lekker van kunnen genieten en kunnen zien hoe bijzonder, waardevol en kwetsbaar deze is.

Ava van Vliet

Ik vind het mooi dat Staatsbosbeheer luistert naar de stem van een jongere generatie door middel van de adviserende functie van de Jongerenraad, en ik hoop dat we met onze passie voor de natuur andere jongeren kunnen aansteken en motiveren. Zelf werk ik als investeerder in duurzame start-ups die maatschappelijke problemen willen oplossen. Ik heb een studieachtergrond in filosofie en economie aan de Erasmus Universiteit.

Christoph van Zeventer

Mijn naam is Christoph, geboren en getogen in Midden-Limburg en momenteel wonende in Utrecht. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als logistiek officier voor het Ministerie van Defensie. Natuur is voor mij de basis van alles om ons heen. Ik voel een intrinsieke motivatie om hier mijn bijdrage aan te leveren. Motivatie die alleen maar toeneemt, nu steeds duidelijker wordt wat de werkelijke staat van onze natuur is. De Staatsbosbeheer Jongerenraad is voor mij hét medium om die bijdrage aan onze natuur te geven.