Contact

Jongerenraad

Jongeren met een passie voor natuur denken met Staatsbosbeheer mee over de natuur van de toekomst.

Meer weten?

Natuurbeschermers van de toekomst

“Jongeren zijn de natuurbeschermers van de toekomst”, wordt vaak gezegd. Maar waarom zouden ze niet nu al actief meedenken over natuurbescherming? Staatsbosbeheer laat zich graag adviseren door de Jongerenraad, een enthousiaste en diverse groep van scholieren, studenten en young professionals van 18 tot 28 jaar oud met een passie voor natuur.

Wat doet de Jongerenraad?

De Jongerenraad adviseert Staatsbosbeheer gevraagd en ongevraagd over diverse vraagstukken. Daarvoor spreken de leden met belanghebbenden. Bijvoorbeeld door straatinterviews te houden of een wilderniscafé te organiseren. Hun adviezen aan de directeur van Staatsbosbeheer zijn creatief en divers van vorm. Van een filmpje tot een presentatie en van een rapport tot een productplan. Daarmee krijgt Staatsbosbeheer beter inzicht in hoe jongeren natuur beleven en betrokken zijn bij natuur.  

Klimaat en inwerkperiode nieuwe medewerkers

In 2019 stond onder meer het thema Klimaat op de agenda. De Jongerenraad stelde 10 stellingen op. De belangrijkste conclusie: Staatsbosbeheer moet als grootste terreinbeheerder van Nederland voorop lopen bij het uitvoeren van klimaatdoelen.

De inrichting van de inwerkperiode bij Staatsbosbeheer is één van de onderwerpen waar de Jongerenraad in 2020 advies over gaf. Hiervoor bekeek de Jongerenraad inwerktrajecten en jongerennetwerken bij andere organisaties en vroeg zij medewerkers van Staatsbosbeheer naar hun ervaringen van de inwerkperiode. De Jongerenraad vindt dat het inwerktraject vooral kan worden versterkt door medewerkers beter te helpen een netwerk binnen de organisatie op te bouwen, bijvoorbeeld met een buddy, meeloopdagen bij andere teams of het opzetten van een jongerennetwerk. Er is een flyer beschikbaar met het advies van de jongerenraad.

Wie zitten in de Jongerenraad?

In de Jongerenraad hebben op dit moment de volgende leden zitting: Carlijn Aarntzen, Lawin Barwari, Harmke Bol, Tanja Brouwer, Joep Crombag, Jorrit van Gils, Eirini Lazardis, Wieke Lindenboom, Ramoeni Luimes (voorzitter), Louise Prévot, Marieke Rams, Ava van Vliet en Christoph van Zeventer. Marjolein Kloek, accountmanager Staatsbosbeheer Gelderland, is ambtelijk secretaris.

 

Meer weten van de Jongerenraad? Mail naar jongerenraad@staatsbosbeheer.nl of

Volg ons op Instagram Volg ons op LinkedIn

Carlijn Aarntzen

Opgegroeid in een klein Gelders dorp tussen 2 grote rivieren ben ik al van jongs af aan in aanraking gekomen met de natuur. Deze liefde voor de natuur is in de loop van de jaren steeds groter geworden. In mijn vrije tijd ben ik graag (wandelend) in de natuur of sla ik een balletje op het volleybalveld. Daarnaast werk ik als planologe bij een gemeente. Door mijn bijdrage aan de Jongerenraad hoop ik dat nog veel meer jongeren, generaties lang, de Nederlandse natuur mogen en gaan beleven. 

Lawin Barwari

Mijn naam is Lawin Barwari, opgegroeid in Eindhoven, een stedeling en bovenal Brabander. Ik ben in de stad opgegroeid, maar dat neemt mijn liefde voor de natuur niet weg. Als kind kwam ik al graag in de natuur en bossen. De natuur is een belangrijke plek, als kind ontwikkel je je daar en als volwassenen bevordert het de mentale welzijn. Dit zijn mooie waardes en ik wil er aan bijdragen dat dit voortgedragen wordt. Ik ben begonnen op het vmbo, maar studeer nu Bestuurskunde aan de universiteit. Altijd al een doorzetter geweest en deze eigenschap wil ik gebruiken om, samen met andere jongeren binnen de Jongerenraad, me in te zetten voor meer bewustwording onder jongeren voor de natuur. Ook denk ik graag mee over inclusie en diversiteit en over efficiënte communicatie.

Harmke Bol

Ik ben Harmke Bol en sinds oktober 2020 lid van de Jongerenraad van Staatsbosbeheer. Ik ben een geboren en getogen Groninger en in het dagelijks leven zet ik mij in voor duurzaamheid bij een gemeente in Noord-Groningen. Mijn vrije tijd breng ik graag in de natuur door met mijn hond. Ik zet mij dan ook in voor de Jongerenraad om op die manier een steentje bij te dragen aan het behoud en herstel van natuur in Nederland. Dit doen we door de ene keer interne adviezen aan Staatsbosbeheer te verstrekken, en andere keren op pad te gaan om ook andere jongeren te enthousiasmeren voor de natuur.

Tanja Brouwer

Vanaf mijn 14e ben ik lid van een scoutingvereniging, en sindsdien niet weg te slaan uit de natuur. Sinds een paar jaar begeleid ik zelf een groep scouts in de leeftijd van 15 t/m 18 jaar. Zij zijn zelf al graag buiten, maar veel kinderen en jongeren komen nauwelijks in aanraking met de natuur. Door mijn inzet bij de Jongerenraad hoop ik hen te motiveren om naar buiten te gaan. Niet door erover te vertellen en te laten lezen, maar vooral door zelf te laten DOEN! Daarbij komen mijn kennis en ervaring uit mijn opleidingen Sport & beweging en Journalistiek goed van pas.

Jorrit van Gils

Ik ben Jorrit van Gils, student bos- en natuurbeheer. De komende 2 jaar wil ik samen met de andere leden van de Jongerenraad zo veel mogelijk mensen enthousiast maken voor onze natuur. Ik heb een paar jaar gewerkt als docent biologie. Dan nam ik mijn leerlingen naar buiten en zag ik hoe geïnteresseerd ze waren in alles, van planten tot dieren. Ook binnen Staatsbosbeheer moet het creatieve geluid van jongeren gehoord worden! Via bezoeken aan scholen, verenigingen en sociale media wil ik jongeren betrekken bij Staatsbosbeheer en ze laten meedenken over de toekomst van onze natuur.

Joep Crombag

Natuur is voor mij één van de belangrijkste dingen in het leven, daarom volg ik ook de opleiding Forest and Nature Conservation aan de Wageningen Universiteit. Momenteel zie ik een groeiende waardering voor de natuur in mijn persoonlijke omgeving, echter zie ik ook dat de natuur er in Nederland niet al te best voor staat. Via de Jongerenraad hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de Nederlandse natuur. Zodat we kunnen blijven genieten van al het moois om ons heen.

Eirini Lazardis

Als kind werd ik vrijwel wekelijks meegenomen door mijn ouders om te gaan wandelen in het bos of op de Drentse heide. Hier is eigenlijk mijn passie voor de natuur een beetje begonnen. In de afgelopen jaren ben ik me ook steeds meer gaan verdiepen in de natuur en het milieu. Nadat ik eerder al een master HRM heb afgerond, ben ik kortgeleden begonnen aan een master milieuwetenschappen. Binnen de Jongerenraad hoop ik onder andere mee te kunnen helpen om meer bewustzijn te creëren rondom de kostbare natuur die wij in Nederland hebben.

Wieke Lindeboom

Opgegroeid in het veelzijdige landschap van het Groningse Westerkwartier kwam ik al jong in contact met de natuur en het werk van Staatsbosbeheer. Tegenwoordig woon ik aan de rand van de stad Groningen, waar ik na een dag werken graag de wandelschoenen aantrek. Dat natuur rust en ontspanning brengt is het afgelopen jaar meer dan eens gebleken. Meedenken over natuurbeheer, samen met een groep enthousiaste jongeren, vind ik een ontzettend leuke uitdaging. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als docent aardrijkskunde. Mijn ervaring voor de klas neem ik, als lid van de Jongerenraad, graag mee om jongeren te enthousiasmeren voor de natuur.

Ramoeni Luimes

Ik ben opgegroeid op de boerderij in de Achterhoek, waar ik een passie voor de natuur heb ontwikkeld. Inmiddels woon ik in Utrecht en studeer ik daar biologie. Met de Jongerenraad zet ik mij graag in om jongeren met de natuur te verbinden, door hier met hen over te praten. Hierdoor krijg ik inzicht in verschillende natuurbeelden. Daarnaast vind ik het belangrijk dat wij als jongeren meebeslissen over de toekomst van de Nederlandse natuur.

Louise Prévot

Ik ben Louise, ecoloog bij een onderzoeksbureau en lid van de Jongerenraad sinds 2021. Ik kom uit Frankrijk en woon sinds iets meer dan 3 jaar in Nijmegen. Ik ben erg enthousiast om Staatsbosbeheer te mogen adviseren met een inspirerende groep jongeren en een breder publiek bewust maken van natuurproblematiek: genieten én beschermen van de natuur en zelfs de natuur dichter bij huis terugbrengen!

Marieke Rams

Vanuit mijn achtergrond in de sociale wetenschappen en werk in gesprekstrainingen, ben ik in het dagelijks leven veel bezig met het gedrag van mensen. En in mijn vrije tijd ben ik al hardlopend, wandelend, fietsend en fotograferend veel in de natuur te vinden. Ik ontdek graag nieuwe gebieden en geniet van alles wat de natuur zo mooi maakt. Mens en natuur zijn in zo’n klein landje als Nederland onlosmakelijk verbonden en ik hoop samen met de Jongerenraad andere jongeren te inspireren om van de natuur te genieten én hier goed mee om te gaan.

Ava van Vliet

Ik vind het mooi dat Staatsbosbeheer luistert naar de stem van een jongere generatie door middel van de adviserende functie van de Jongerenraad, en ik hoop dat we met onze passie voor de natuur andere jongeren kunnen aansteken en motiveren. Zelf werk ik als investeerder in duurzame start-ups die maatschappelijke problemen willen oplossen. Ik heb een studieachtergrond in filosofie en economie aan de Erasmus Universiteit.

Christoph van Zeventer

Mijn naam is Christoph, geboren en getogen in Midden-Limburg en momenteel wonende in Utrecht. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als logistiek officier voor het Ministerie van Defensie. Natuur is voor mij de basis van alles om ons heen. Ik voel een intrinsieke motivatie om hier mijn bijdrage aan te leveren. Motivatie die alleen maar toeneemt, nu steeds duidelijker wordt wat de werkelijke staat van onze natuur is. De Staatsbosbeheer Jongerenraad is voor mij hét medium om die bijdrage aan onze natuur te geven.