Duurswold

Rietmoerassen, veenplassen, bossen en graslanden vol kruiden. In Duurswold komen oude en nieuwe natuur samen.

bekijk het filmpje bekijk het filmpje

Duurswold

Ten oosten van de stad Groningen ligt Duurswold, een gebied met oude én steeds meer nieuwe natuur. Landbouwgronden tussen de al bestaande natuurgebieden zijn de afgelopen jaren heringericht.

Baggerputten

In de 17e eeuw werd bij Slochteren baggerturf gewonnen. Hierbij ontstonden baggerputten (ook wel petgaten genoemd). Deze putten liepen vol met water. Langzaam werden ze omgeven door riet, moerasbos en graslanden. Bij een wandeling over de smalle paadjes is nog duidelijk te merken dat dit een veengebied is. Je vind hier namelijk een bijzonder grote diversiteit aan planten, paddenstoelen en dieren. Ontdek het via de diverse wandel- en fietspaden. Er is ook een vissteiger, aangepast voor mindervaliden.

Rijpemaa

In het langgerekte natuurgebied Rijpemaa langs het Nieuwe Rijpmakanaal bij Harkstede wisselen rietmoerassen, bosjes, grasland en water elkaar af. Wandelend of op de fiets beleef je het kleinschalige, Hollandse landschap met knotwilgen en rietmoerassen, waar je de bruine kiekendief en de blauwborst kunt spotten.

't Roegwold

Een gebied met oude én steeds meer nieuwe natuur. Landbouwgronden tussen de al bestaande natuurgebieden zijn de afgelopen jaren heringericht waardoor een groot aaneengeschakeld natuurgebied in het Midden van Groningen in 2014 een nieuwe naam kreeg: ’t Roegwold.

Wat zegt de boswachter?

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten