Dorpsbossen Dronten

Heerlijk genieten van de natuur om de hoek, dat kan in de dorpsbossen Wisentbos, Swifterbos en Biddingbos.

Over dit gebied

Ieder dorp zijn eigen bos

De dorpsbossen zijn geliefde plekken om te wandelen, met of zonder hond, te fietsen en te sporten. Dat is nog steeds zo. Ieder dorp zijn eigen bos: het Wisentbos en Lage Vaartbos bij Dronten, het Biddingbos bij Biddinghuizen en het Swifterbos bij Swifterbant. Daarnaast liggen er langs de Lage en de Hoge Vaart ook bosjes met visplaatsen en landschappelijke bosjes die in het Rivierduingebied een oeroud prehistorisch landschap beschermen.

Wisentbos

Inmiddels vervullen de bossen ook een belangrijke rol voor natuureducatie en evenementen. Het Wisentbos heeft zelfs een openluchttheater, een plas en vele bruggetjes over het water. Naast de mens heeft ook de natuur bezit genomen van de dorpsbossen. Zo zijn er onder andere knaagsporen van de bever te zien.

Hanzestrook

Dwars door Oostelijk Flevoland loopt sinds 2012 de Hanzestrook die Dronten en de bossen langs de randmeren met elkaar verbindt. Zo kun je als fietser en wandelaar nu in de luwte de ‘overtocht’ maken. De Hanzestrook doorkruist allerlei landschappen: landbouwgrond, bos en water. Een kronkelend fietspad van maar liefst 9 kilometer brengt je langs allerlei plekken die de moeite waard zijn om even te stoppen. De nieuwe uitzichtheuvel bij de kruising van de Hoge
Vaart en de Zwolse Tocht bijvoorbeeld of één van de bankjes om even tot rust te komen. Libellen  zoals de platbuik, vissen en andere dieren en planten hebben in korte tijd de natuurvriendelijke oevers ontdekt. 

Rivierduingebied 

Het Rivierduingebied is een afwisselend agrarisch landschap met grasland, kleine bossen, landbouw en boerderijen ten noorden van Lelystad en Swifterbant. Hier beheert Staatsbosbeheer verspreid door het gebied terreinen met hoge archeologische waarde. Bij de inpoldering stuitte men hier op een prehistorisch landschap. Er bleek onder de kleilaag een gebied te liggen met oude rivierduinen en oeverwallen. Hoge plekken in het prehistorische moeraslandschap waar de oerbewoners van het huidige Flevoland leefden en waar de restanten van de Swifterbant-cultuur zijn ontdekt. De Swifterbantcultuur is een cultuur die is ontstaan in de prehistorie (5300 – 3400 voor Christus).

Interactieve wandelroute

Door het gebied loopt een interactieve wandelroute. Deze wandelroute is ontwikkeld door de Natuur en Milieu Coöperatie (NMC) Rivierduingebied in samenwerking met het Nieuw Land Erfgoedcentrum, provincie Flevoland en Staatsbosbeheer. Op de wandelwebsite Op de kuierlatten vind je meer informatie over deze route.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten