Werk in uitvoering

Herinrichting Oeverbos

Staatsbosbeheer startte in 2017 in opdracht van de Coöperatief beheer groengebieden Midden-Delfland (voorheen Recreatieschap Midden-Delfland) met de herinrichting van het oostelijk deel van het Oeverbos. Het project is onderdeel van het kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland. Doel van het programma is de verbetering van het gebied tussen de toekomstige Blankenburgverbinding en de bebouwde kom van Vlaardingen en Rozenburg.

Locatie

Het Oeverbos ligt in natuurgebied Midden-Delfland, in de provincie Zuid-Holland.

Looptijd 

Herinrichting: januari 2017 – eind 2018 (afgerond). 
Herstel bosaanplant: onbekend.
Oeverbos-West is afgesloten tot en met 2024.

Oeverbos

Eind jaren 70 werd het Oeverbos ingericht als recreatiegebied. Het gebied is gelegen in de gemeente Vlaardingen en wordt beheerd door Staatsbosbeheer, namens Coöperatief Beheer Groengebieden Midden-Delfland (voorheen Recreatieschap Midden-Delfland).

Bodemsanering

Voorafgaand aan de herinrichting heeft er in Oeverbos-Oost een bodemsanering plaatsgevonden. Op de locatie van het Oeverbos is in het verleden baggerspecie aangebracht. Een nieuwe en schonere laag grond is op de huidige bodem opgebracht, waarna de herinrichting van start is gegaan. De sanering was in 2018 al voltooid, maar ook in 2019 vonden er nog enkele afrondende werkzaamheden plaats.

Herinrichting  

Aan de rivieroever is een parkweide met losse boomgroepen gerealiseerd, zodat er vanuit het groen volop zicht is op de rivier 't Scheur en de voorbij varende schepen. Voor kinderen zijn er diverse speelmogelijkheden gerealiseerd en vanuit een nieuwe uitkijktoren is er uitzicht over de weidse omgeving. Verder is het park voorzien van een nieuwe padenstructuur. Ook is een deel van gebied weer ingericht voor naaktrecreatie. 

Herstel bosaanplant (2020)

Door de afgelopen 2 droge zomers en een kletsnatte winter (2019-2020) is er schade ontstaan aan de nieuwe bosaanplant en de bestaande bomen. Hierdoor hebben een deel van de bomen het niet gered. Ook zijn door o.a. wind en de zeer natte omstandigheden een deel van de oude bomen omgevallen. De dode en niet aangeslagen nieuwe bomen worden gefaseerd door Staatsbosbeheer opgeruimd. Zodra de waterhuishouding in het Oeverbos op orde is, wordt er gewerkt aan het herstel van de bosaanplant.  

Herinrichting Oeverbos-West

Staatsbosbeheer heeft in september 2018 het eigendom van het westelijke deel van het Oeverbos overgedragen aan Rijkswaterstaat. Dit deel zal een aantal jaren gebruikt worden als werkterrein. Na aanleg van de Blankenburgverbinding zal het terrein opnieuw ingericht en gesaneerd worden.

Kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland 

Het project herinrichting Oeverbos is onderdeel van het kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland. Nieuw Waterland is de nieuwe naam waaronder alle projecten vallen ter verbetering van het gebied tussen de toekomstige Blankenburgverbinding en de bebouwde kom van Vlaardingen en Rozenburg.

Overige werkzaamheden in het veld

Het Oeverbos-west is tot en met 2024 afgesloten in verband met werkzaamheden van Rijkswaterstaat aan de Blankenburgverbinding. De Rietputten zijn inmiddels weer toegankelijk. Kijk voor actuele informatie over de werkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat.

Meer informatie 

Voor meer informatie over de andere projecten van Nieuw Waterland, zie nieuw-waterland.nl/.

Midden-Delfland

Toon project op kaart
Contact
boswachter met verrekijker
Eric Muijselaar Boswachter
Meer over dit onderwerp