Werk in uitvoering

Boswerkzaamheden Bieslandse Bos en Dobbeplas

In 2025 en 2026 vinden er in het Bieslandse Bos en de Dobbeplas boswerkzaamheden plaats. Deze boswerkzaamheden bestaan uit het dunnen en verjongen van bosvakken. Het doel van deze werkzaamheden is toewerken naar een klimaatbestendig en robuust Bieslandse Bos en Dobbeplas.

Locatie

De natuurgebieden Bieslandse Bos en de Dobbeplas in het Buytenhout, een groot natuur- en recreatiegebied tussen Delft, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer in Zuid-Holland.

Looptijd

Maart 2025 - februari 2027

Bieslandse Bos

Het Bieslandse Bos is rond 1985 aangelegd voor de houtproductie. Elke zes jaar zijn er boswerkzaamheden, waarbij er nog wat hout wordt geoogst. De Dobbeplas is aangelegd als recreatiegebied. Het Bieslandse Bos en de Dobbeplas hebben een eenzijdige leeftijdsopbouw. De leeftijdsopbouw wordt stap voor stap diverser gemaakt door middel van boswerkzaamheden. Vitale bomen krijgen de ruimte om uit te groeien tot de woudreuzen in het bos van de toekomst.

Soortenrijkdom

De soortenrijkdom in het Bieslandse Bos wordt bevorderd omdat soorten profiteren van meer bomen in verschillende leeftijdsfases en door de inbreng van nieuwe soorten. Bij de keuze van nieuwe soorten kiezen we bewust voor soorten die klimaatbestendig zijn, deze bomen kunnen tegen een stootje tijdens zware regenval, hevige stormen en extreme droogtes. Daarnaast kunnen door een hogere variatie ziektes onder bomen minder snel om zich heen slaan.

Wat doet die stip op de boom?

Blessen is het markeren van bomen met gekleurde stippen. Elke kleur heeft zijn eigen betekenis. Zo weten de boswachter en de aannemer tijdens het uitvoeren van de boswerkzaamheden, welke bomen er moeten blijven staan en welke bomen er weggehaald moeten worden.

Dunnen

Dunnen is het verwijderen van bomen om toekomstbomen de ruimte te geven die ze nodig hebben. Bomen worden dicht op elkaar aangeplant, zodat de stammen recht omhoog groeien. Na loop van tijd moeten bomen de ruimte krijgen om ook in de breedte te kunnen groeien, anders vallen ze om. Hiervoor is licht en ruimte nodig. Ecologisch belangrijke bomen en esthetische bomen merken we aan als toekomstbomen die in de breedte mogen gaan groeien. Andere bomen halen we weg om ruimte te geven aan de toekomstbomen. Dunnen doen de boswachters zelf. Ook wordt het bos gebruikt als opleidingsplaats voor boswachters vanuit het hele land die hun kettingzaagcertificaat moeten halen.

Verjongen

Verjongen is het creeëren van open plekken in het bos van maximaal 0,5 hectare, zodat er plaats komt voor een nieuwe generatie bomen. Verjongen doen we alleen als er nauwelijks nog bijgroei is of als bomen niet meer vitaal zijn. Het verjongen is onder voorbehoud. Staatsbosbeheer heet een ‘go’ van de Omgevingsdienst nodig om verjonging uit te kunnen voeren. De aannemer voert de verjonging uit.

Herplanten

Op de plekken waar we verjonging hebben uitgevoerd planten we altijd bomen terug. We planten gevarieerd aan, ook kiezen we bewust voor soorten die tegen de weersextremen kunnen. Zo werken we aan een klimaatbestendig bos.

Planning

  • Voorbereidingen: maart - juni 2025
  • Uitvoering fase I: augustus 2025 - februari 2026
  • Uitvoering fase II: augustus 2026 - februari 2027 (onder voorbehoud)

Samenwerkingen

Staatsbosbeheer beheert de Dobbeplas in opdracht van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. 

Meer informatie

Contact
Boswachter Evelien Olyslagers
Evelien Olyslagers Boswachter
Staatsbosbeheer, Anna van Raesfeltstraat 37
2623 HX Schipluiden
hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl
Meer over dit onderwerp