Nieuws

Informatiecentrum Grevelingen wordt centrum voor natuurfotografie

  • 17 oktober 2023
  • Biodiversiteit
  • Leestijd 3 minuten

Na een succesvolle aanbesteding verkoopt Staatsbosbeheer het informatiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam aan PiXFACTORY, een uitgeverij, opleidingsinstituut, evenementen-organisatie en webshop voor natuurfotografen en vogelaars. De belangrijkste labels zijn natuurfotografie.nl en vogelskijken.nl.

Informatiecentrum Grevelingen krijgt nieuwe eigenaar en wordt centrum voor natuurfotografie.

Natuurfotografie- en vogelbelevingscentrum

PiXFACTORY wil in het gebouw een natuurfotografie- en vogelbelevingscentrum vestigen en een intensief activiteitenprogramma aanbieden met tal van cursussen, workshops, events en excursies. Het belevingscentrum behoudt zijn openbare functie en wordt met exposities, films en laagdrempelige activiteiten een waardevolle toevoeging voor inwoners en toeristen. Met een volledige uitgerust auditorium herbergt het centrum één van de grootste zalen in de omgeving en is het een aantrekkelijke plek voor organisaties en bedrijven om hier hun congres of teamdag te organiseren. Hierin zal PiXFACTORY de samenwerking zoeken met de aanwezige ondernemers op de Brouwersdam.

PiXFACTORY zal het gebouw van binnen flink aanpakken en er een functioneel geheel van te maken. Naast het auditorium komt er een natuurbelevingswinkel, daghoreca en een expositieruimte. Hierbij is het uitgangspunt dat de inrichting zoveel mogelijk circulair zal plaatsvinden. De opening is medio 2024 voorzien.

Iconisch pand

Het informatiecentrum met panoramisch uitzicht over het Grevelingenmeer en de Noordzee werd in 2015 geopend en in 2017 overgedragen aan Staatsbosbeheer doordat het Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta werd opgeheven. Staatsbosbeheer slaagde er ondanks veel inspanningen niet in het bijzondere gebouw kostendekkend te exploiteren. Eind 2021 sloot het informatiecentrum de deuren. Vervolgens werd eind vorig jaar een openbare aanbesteding uitgeschreven, waarbij gezocht werd naar een partij met een maatschappelijke invulling passend bij het gebied de Grevelingen.

Begin 2023 kwam PiXFACTORY als winnaar uit de bus. Daarna was het tijd om de details van de overdracht nader uit te werken. Omdat het informatiecentrum op grond van de Staat ligt én op een primaire waterkering, nam dat enkele maanden in beslag. Staatsbosbeheer is blij met de overname en heeft er het volste vertrouwen in dat het iconische pand met PiXFACTORY een mooie toekomst tegemoet gaat.

Meer over dit onderwerp