Nieuws

Zes grasmaaiers en hun maaitechniek

  • 12 juli 2023
  • Natuurbeheer
  • Leestijd 3 minuten

De één doet het met zijn tanden, de ander met zijn tong. De één eet alles, de ander juist niet. Samen zorgen deze grazers voor top gras.

Schotse hooglander

Runderen

Een grote bekende is de Schotse hooglander. Dit zijn de 'scheurders' onder de grazers. Deze runderen slaan hun lange, ruwe tong om het gras heen, scheuren het af met hun ondertanden en slikken het door. Kauwen komt later. Giftige plant? Daar zijn deze grote jongens en meiden niet vies van. Als herkauwer kunnen ze namelijk beter tegen dan andere grazers. Zo eten zij de planten, zoals vlier, die andere juist laten staan.

Konikpaard met veulen

Paarden

Paarden zijn de 'knippers' onder de grazers. Zij bijten het gras af met de tanden, waardoor het gras juist kort blijft.

En anders dan de trektochten van runderen, keren paarden en pony's juist dagelijks op hetzelfde graasstuk. Hierdoor groeien andere delen van de weide juist door. Daardoor wordt het gebied aantrekkelijk voor veel verschillende soorten dieren.

Veluwse heideschapen

Schapen

Zie je heide? Dan zie je vaak ook schapen. Met hun begrazing houden ze de heide open, zodat deze niet dichtgroeit. Ze eten gras zoals het pijpenstrootje weg, en verorberen malse jonge boompjes voordat die de kans krijgen om te groeien.

Schapen knabbelen trouwens ook graag aan de heidestruiken zelf maar dat is juist goed. Het stimuleert de groei. Hei en schaap hebben samen dus een goede relatie!

Landgeiten

Geiten

Amerikaanse vogelkers is een plant die van nature niet voorkomt in Nederland. De soort verstoort de biodiversiteit in ons land. Gelukkig is daar de landgeit: deze grazer bestrijdt de invasieve exoot. Daar kan geen grasmaaier tegenop!

Kolganzen

Ganzen

De gans heeft een krachtige nek en ribbeltjes in zijn snavel. Hierdoor kan hij perfect plantendelen afbijten, ook onder water, en zaden van grasstengels afritsen. Doordat hij grasachtige moerasgebieden open houdt, blijven deze plekken in trek bij veel diersoorten, zoals moerasvogels.

Edelherten

Edelherten

Zie je dat korte gras waar deze edelherten tussen staan? Deze indrukwekkende grazers zijn daar deels voor verantwoordelijk. Maar ze houden ook de poelen open, fijn voor de reigers en lepelaars die daar gebruik van maken.