Nieuws

Advies na zomerstorm: ga recreëren in open gebieden

  • 06 juli 2023
  • Natuurbeheer

Boswachters zijn hard aan het werk om door de storm getroffen bossen weer toegankelijk te maken voor wandelaars en fietsers. Staatsbosbeheer adviseert daarom om bossen met stormschade even te mijden. Het verschilt per gebied, maar de verwachting is dat het een paar dagen tot een paar weken duurt voordat alle boomstammen en takken van wandel- en fietspaden zijn verwijderd. Die tijd is ook nodig om gevaarlijk loshangende takken weg te ga. De takken en boomstammen blijven in het bos liggen, omdat dood hout een belangrijke bron van nieuw leven is. Bezoekers zijn van harte welkom in onze 'open' natuurgebieden zoals de duinen, polders, uiterwaarden en heide en uiteraard in al onze bossen waar geen stormschade is.

 

Nu op verschillende plekken de wind is gaan liggen, maken boswachters de schade op. De bossen in het zuiden van Noord-Holland zijn het zwaarst getroffen Zo zijn op Landgoed Elswout 30 grote bomen met wortel en al omgewaaid. Hierdoor is een aantal lanen niet toegankelijk. Ook in het Purmerbos zijn meer dan 100 bomen omgewaaid.

Flevoland

In Flevoland is het beeld ook dat er veel bomen omgewaaid zijn, zoals bij Almere en in het Kuinderbos in de Noordoostpolder. De genenbank in Roggebotzand met een grote en belangrijke collectie autochtone Nederlandse bomen en struiken heeft gelukkig nauwelijks schade. Ook uit Friesland komen meldingen van boomstammen die wandelpaden versperren.

Meer informatie

Houd de berichtgeving bij de gebieden in de gaten voor gedetailleerde informatie. Boswachters van Staatsbosbeheer zijn bovendien te volgen via Twitter, Instagram of boswachtersblogs.