Nieuws

5 indrukwekkende cijfers van broedende kolonievogels in de Biesbosch

  • 25 juli 2023
  • Flora en fauna
  • Leestijd 2 minuten

Op een van de eilanden in de Biesbosch zijn dit jaar indrukwekkende aantallen broedende kolonievogels geteld. Extra bijzonder, omdat het eiland niet al te ver ligt van een druk havengebied. De vogels broeden vooral in afgesloten, ondiepe en visrijke natuurgebieden. Hier vinden ze rust en genoeg voedsel om hun jongen groot te brengen. Staatsbosbeheer-boswachter Joey Braat neemt de cijfers én de soorten in vogelvlucht door.

215 paar lepelaars

”Dit is het hoogste aantal dat ooit geteld is op dit eiland. De laatste jaren zagen we deze groep al groeien. Het is een van de grootste kolonies in de delta. En die jonkies zijn zo leuk. Ze worden geboren met een roze snaveltje. Als ze ouder worden, verkleurt de snavel en wordt uiteindelijk zwart.”

73 paar blauwe reigers

”73 nesten van de blauwe reiger op één plek, is ook echt veel. De grootste kolonies kunnen wel meer dan 100 paartjes tellen, maar gemiddeld bestaan ze uit enkele tientallen omdat ze nogal vaak verkassen. Voor veel mensen is de blauwe reiger echt zo’n huis-, tuin- en keukenvogel. Maar als je ze van dichtbij bekijkt, zeker in het broedseizoen, zijn ze zo mooi! Met sierlijke veren op hun rug, de zwarte kopstreek en de geel-oranje snavel.”

662 paar aalscholvers

”Ja, wat een aantal he? Bijna niet voor te stellen. Een paar jaar geleden woedde er een hevige storm op dit eiland waarbij er veel nesten uit de bomen zijn gewaaid en de aalscholvers er zich even minder thuis voelden. Nu zijn ze gelukkig weer volop aanwezig! Trouwens, aalscholvers zien er in het broedseizoen ook heel anders uit. In de winter zijn ze helemaal zwart, maar nu hebben ze van die mooie witte vlekken.”

42 paar kleine zilverreigers

“Dit is echt veel ook. Het aantal groeit sowieso hard, en dit is nu zeker de grootste kolonie van het deltagebied. Dit is echt een van mijn favoriete soorten. Ze zijn prachtig met dat kuifje op de kop, zwarte snavel, zwarte pootjes en dan van die knalgele, bijna fluorescerende tenen. Daarmee rennen ze dan achter een vis aan, net een watertrappelaar, erg komisch om te zien.”

1 paar koereigers

”En we hebben zelfs een primeur: er hebben voor het eerst koereigers in de Biesbosch gebroed. Zeker 1 paar heeft gebroed op het eiland. Maar er waren zeker 6 volwassen vogels aanwezig, dus misschien hebben 2 of 3 paar gebroed. Er is een 1 jong geringd. Dit is het eerste in Nederland geringde koereiger-jong. Ooit is er een vogel uit de opvang geringd, maar nog nooit eerder een in Nederland geboren koereiger.”

Meer over dit onderwerp