Nieuws

Staatsbosbeheer werkt mee aan wandelend bos Leeuwarden

  • 06 mei 2022
  • Flora en fauna

Dit weekend is het zover, de aftrap van Bosk in Leeuwarden. Bosk is een wandelend bos dat zich 100 dagen lang door Leeuwarden verplaatst, en is onderdeel van een groots opgezet (inter)nationaal cultureel evenement genaamd Arcadia. Het evenement duurt 100 dagen en bestaat uit verschillende voorstellingen en exposities, waaronder een wandelend bos waar Staatsbosbeheer jonge bomen en struiken voor heeft geleverd.

Een wandelend bos

Bosk is een wandelend bos dat zich 100 dagen lang door Leeuwarden verplaatst. Het bos bestaat uit meer dan 1000 bomen in 800 boombakken die worden verplaatst. Het wandelende bos geeft de bomen - en daarmee de natuur - een stem: hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? Zo vestigt Bosk de aandacht op de noodzaak om andere keuzes te maken in de vergroening van onze publieke ruimte, en in de wereld meer bomen aan te planten om zo de klimaatcrisis te helpen keren. Het wandelende bos is mede mogelijk gemaakt door Staatsbosbeheer, die leverde meer dan 15.000 jonge bomen en struiken. Het is een mix van 18 verschillen soorten, die passend is voor de bodem en het landschap van Leeuwarden en omgeving. In het najaar van 2022 wordt het bosplantsoen uit de boombakken gehaald en aangeplant op verschillende locaties in en rondom Leeuwarden. 

Boskwachters gezocht!

 Het wandelende bos komt niet in beweging zonder menskracht. De bomen worden van 7 mei tot 14 augustus handmatig verplaatst, verzorgd en gevoed door zogenaamde Boskwachters, en daarvoor zijn heel wat handen nodig. Iedereen kan meedoen! Help jij mee om Bosk in beweging te krijgen? Dat kan alleen, met een vriend(in), met je buren, maar ook met jouw vereniging, afdeling of zelfs hele organisatie. Aanmelden kan hier. Uiteraard helpen de boswachters van Staatsbosbeheer ook een handje mee door de bomen een middag te verplaatsen. Houd onze socials in de gaten voor meer informatie hierover.  

Paradys

Een ander onderdeel van het honderddaagse evenement is kunsttentoonstelling Paradys. Internationale topkunstenaars exposeren hun werk in het paradijselijke Oranjewoud. Hiervoor stelt Staatsbosbeheer twee locaties in Oranjewoud 100 dagen beschikbaar om de kunstwerken tentoon te stellen. Ook zeker de moeite waard om een bezoek aan te brengen. Maar informatie over Paradys 

Arcadia

Arcadia is een cultureel programma van 100 dagen dat zich deze zomer afspeelt in de provincie Fryslân. Naast een wandelend bos en een nieuwe expositie in Oranjewoud (Paradys), zijn er ook talloze exposities, voorstellingen en culturele manifestaties te bezoeken die gemaakt zijn door de Friese mienskip (IIS). En er gebeurt nog veel meer. Ruim 25.000 mensen werken mee aan de totstandkoming van de cultuurhonderddaagse Arcadia. Er worden 750.000 bezoeken verwacht. Arcadia is een vervolg op het jaar 2018, waarin Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa was. De volgende editie van Arcadia staat gepland voor 2025. Meer informatie over Arcadia