Nieuws

De kraanvogel vliegt weer over ons land

  • 01 november 2021
  • Flora en fauna
  • Leestijd 3 minuten

Tijdens de najaarstrek, van half oktober tot half december, kun je de kraanvogel in grote V-formaties over zien vliegen. In Oost-Nederland heb je de grootste kans om ze te spotten. En hou eind februari, begin maart je verrekijker bij de hand voor de voorjaarstrek.

Kraanvogels vliegen tijdens de voorjaars- en najaarstrek in grote V-formaties over ons land.

Trekroute kraanvogels en slaapplaatsen in Nederland

Karakteristieke roep

De kraanvogel, die een spanwijdte van ca. 200 cm heeft, is te herkennen aan zijn karakteristieke roep: ‘kruu-oe… kruu-oe’. Hou je ogen en oren dus goed open. Wie dat getrompetter eenmaal heeft gehoord, vergeet het niet snel meer.

De laatste jaren kent ons land de kraanvogel niet alleen als trekvogel, maar ook als broedvogel. In 2001 werd voor het eerst sinds 250 jaar een broedend paartje kraanvogels in Nederland gesignaleerd. Sindsdien groeit dit aantal elk jaar.

De kraanvogel heeft één legsel per jaar, dat door het paar gezamenlijk in 30 dagen wordt uitgebroed. Kraanvogelkuikens verlaten meteen het nest, maar blijven wel in de buurt en eten eiwitrijk voedsel om zo groot en sterk genoeg te worden voor de grote najaarstrek die ze samen hun ouders maken.

Kraanvogels zijn gevoelig voor verstoring en hebben behoefte aan rust en ruimte

Kraanvogelreservaat Fochtelooërveen

Kraanvogel zijn gevoelig voor verstoring en hebben behoefte aan rust en ruimte. In het Fochteloƫrveen, waar de meeste kraanvogels in Nederland broeden, werkt Staatsbosbeheer samen met beheerder Natuurmonumenten daarom aan een kraanvogelreservaat: het Dutch Crane Resort.