Nieuws

Een eigen tree in het duin dankzij Buitenfonds

  • 24 september 2021
  • Recreatie
  • Leestijd 3 minuten

Dankzij donaties aan Buitenfonds kon Staatsbosbeheer 2 trappen in de Schoorlse Duinen razendsnel vervangen. In een mum van tijd was het streefbedrag binnen. Paul Hof is een van de gelukkigen met een eigen tree.

Paul Hof en zijn familie De trap heeft hij ontelbare keren beklommen. Vroeger met zijn 2 dochters en later, als oppasopa, ook met zijn kleinzonen.

Bovenste tree

“Je hebt toch niet de bovenste gekozen?”, vroeg zijn dochter toen Paul Hof vertelde dat hij een trede had gedoneerd op de ‘Trap naar de hemel’. Zo heet de hoge trap in de Schoorlse Duinen in de volksmond. Eerlijk gezegd had Paul daar wel aan gedacht. “De bovenste tree is mijn eindpunt, maar mijn naam op de vijftigste is beter”, lacht hij. “1950 is mijn geboortejaar. Ik heb nog een heleboel treden te gaan voordat ik boven ben.” 

Stalen naamplaatje

Na 12 jaar intensief gebruik, door wandelaars en sporters, zijn de trappen aan vervanging toe. De houten stootblokken zijn goeddeels verrot, sommige zelfs al verdwenen, en hier en daar zijn de leuningen kapot. De kosten, bijna € 65.000, kunnen niet worden betaald uit de subsidie die Staatsbosbeheer ontvangt voor recreatieve voorzieningen.
 
Samen met Buitenfonds werden daarom 2 sponsoracties gestart. Donateurs konden een eigen bijdrage doen of voor € 165 een tree sponsoren, inclusief naamplaatje. Paul aarzelde geen moment. Hij is fervent wandelaar en vogelaar en bezoekt de Schoorlse Duinen vrijwel elke week. De trap heeft hij ontelbare keren beklommen. Vroeger met zijn twee dochters en later, als oppasopa, ook met zijn kleinzonen. “Ik vind het mooi om hen op deze plek iets na te laten. Er liggen hier zo veel herinneringen. Mijn 70ste en 71ste verjaardag hebben we door corona niet kunnen vieren, dus dit is een prachtig cadeau voor ons.”
 

Ik hoop dat ik met mijn eigen tree ook mijn liefde voor de natuur doorgeef.
Paul Hof, wandelaar/vogelaar en donateur Buitenfonds

Spectaculair

Het grote effect van de acties, meent Paul, is dat mensen bewuster worden van de prachtige natuur in hun directe omgeving. “De duinen vervelen nooit, elk jaargetijde is er anders. Overal zijn paden en weggetjes om uren te dwalen. Na al die jaren vraag ik me soms nog steeds verwonderd af waar ik zal uitkomen. En die trap? Die is gewoon spectaculair.” Voor het einde van 2021 krijgen de trappen treden van zand en schelpen met stootbanden van cortenstaal (een staalsoort die gaat roesten en mooi bruin kleurt) en leuningen van inheems hardhout. Daarna gaan ze zeker 40 jaar mee.

Paul Hof met zijn kleinzoon bij de trap in de Schoorlse Duinen

Over Buitenfonds

Geef om de natuur dichtbij! Buitenfonds werft geld voor projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Dankzij donaties aan de stichting kan Staatsbosbeheer waardevolle projecten uitvoeren waarvoor geen structurele financiering (meer) beschikbaar is. Buitenfonds werkt samen met particulieren en bedrijven om deze groene wensen te realiseren.
Bekijk de projecten op buitenfonds.nl