Nieuws

Rottumerplaat 50 jaar later

  • 10 juli 2021
  • Flora en fauna

50 jaar geleden verbleven Godfried Bomans en Jan Wolkers in hun eentje op Rottumerplaat. Vanaf 11 juli 2021 is in openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum een gratis expositie te bezoeken waarin drie kunstenaars reflecteren op het verblijf van de schrijvers op Rottumerplaat.

Onbewoond eiland

Wat is toch dat verlangen naar een onbewoond eiland? In museum Het Hoogeland in Warffum is een expositie te zien (en te horen!) waarin drie kunstenaars reflecteren op dat verlangen. Dat doen ze exact 50 jaar nadat schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers in hun eentje op het Waddeneiland verbleven.

Bomans en Wolkers

In 1971 bivakkeerden Godfried Bomans en Jan Wolkers ieder afzonderlijk een week op Rottumerplaat, een onbewoond eiland in de Waddenzee. Heel Nederland leefde met ze mee; dagelijks spraken de schrijvers via een radioverbinding met Willem Ruis, die in een hotel in Warffum verbleef. Wolkers was euforisch en genoot met volle teugen, hij werd een met de natuur. Bomans voelde zich diep ongelukkig en eenzaam, hij werd gek van het gekrijs van meeuwen.

Kunstwerken

Vijftig jaar na dato spreekt het avontuur van Bomans en Wolkers op Rottumerplaat nog enorm tot de verbeelding. Om de legendarische gebeurtenis te markeren, vroegen Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat kunstenaars Babette Rijkhoff, Fieke Gosselaar en Harry Cock uiting te geven aan het universele verlangen naar een onbewoond eiland. Naar een plek waar je niet kunt zijn. Ze doen dat in woord, beeld en geluid, vergelijkbaar met de media in 1971 en in relatie tot de wereld van nu.

De natuur regeert

De Rottums (Rottumerplaat, Rottumeroog en Zuiderduintjes) zijn ook in 2021 niet toegankelijk. Hier regeert de natuur. Het beheer door Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat is gericht op rust voor zeehonden, vogels en planten. Maar door de ogen en oren van de kunstenaars waan je je toch een beetje op Rottumerplaat en ervaar je de waarde van dit onbewoonde eiland in UNESCO werelderfgoed Waddenzee.

Expositie Rottumerplaat

De expositie Rottumerplaat, 50 jaar later is van 11 juli tot 1 november 2021 gratis te bezoeken in het Spijslokaal van Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. De werken van Harry Cock (fotografie), Babette Rijkhoff (podcast) en Fieke Gosselaar (kort verhaal) zijn ook digitaal te beleven via rottumerplaat50jaarlater.nl.

Alleen op een eiland met Hans Dorrestijn

Hans Dorrestijn reist in navolging van Jan Wolkers en Godfried Bomans af naar Rottumerplaat en blijft daar 6 weken. Alleen op een eiland met Hans Dorrestijn. Vanaf 13 juli 2021, elke dinsdag, rond 22.10 uur, NPO2 (6 afleveringen). 

Meer over dit onderwerp