Nieuws

Wereldprimeur voor Grevelingen: aanleg eerste Tiny Sea Forest

  • 18 januari 2021
  • Recreatie

2021 wordt een bijzonder jaar voor de Grevelingen. In juni hopen IVN Natuureducatie, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer het eerste Tiny Sea Forest ter wereld aan te leggen. Dit educatieve project is een afgeleide van de Tiny Forests op land.

Tiny Forest

Op land heeft IVN Natuureducatie de aflopen jaren meer dan 100 Tiny Forests gerealiseerd. Deze dichtbegroeide bosjes, dicht bij stedelijk gebied, hebben de grootte van een tennisbaan en zijn een ideaal middel om de biodiversiteit en natuureducatie te stimuleren. Met het idee voor de eerste onderwater-variant kwam IVN bij Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. 

Zeegras

Rijkswaterstaat is, als waterkwaliteitsbeheerder, bezig met een aantal projecten in de Grevelingen. Eén van deze projecten is de herintroductie van groot zeegras als stimulans voor de biodiversiteit in de Grevelingen. Deze soort kwam tot de afsluiting in grote getalen voor in de Grevelingen en de laatste jaren wordt in proefopstellingen deze soort weer geplant en het verloop gemonitord. Ook voor het nieuwe onderwaterbos zal zeegras een belangrijke soort zijn.

Onderwaterbos

Op een locatie dicht bij de Brouwersdam zal in de zomer van 2021 een onderwaterbos worden aangelegd. Afgelopen periode hebben studenten van Hogeschool Zeeland onderzoek gedaan naar de inrichtingsvormen van dit bos. Zij hebben hier weer drie basisscholen bij betrokken door een presentatie in de klas en de vraag wat de leerlingen zou willen zien en onderzoeken in het Tiny Sea Forest. 
De komende maanden worden de ideeën verder uitgewerkt en concreet gemaakt. Zo wordt er nagedacht over de soorten welke in een onderwaterbos thuis horen, structuren welke onderwater geplaatst kunnen worden en waaraan nieuw leven zich kan vestigen en er wordt nagedacht over vormen van beleving.

Beleving

Beleving en educatie zijn belangrijke doelen in het nieuwe bos. Zo moeten basisschoolklassen kunnen worden ontvangen, moet er een veilige manier van (onderwater)beleving mogelijk zijn en wordt er gekeken naar mogelijkheid om ook zonder begeleiding van gidsen of docenten zelf op pad te kunnen in of bij dit bos. 
De komende periode zullen de initiatiefnemers gebruiken om ook deze plannen verder uit te werken. Zo wordt er gedacht aan een vlonderbrug, stapstenen of zelfs een variant met glas waardoor de bodem goed te zien is. Voor alles geldt dat er goed gekeken moet worden naar de veiligheid, het toekomstig beheer en de financiële middelen. 

IVN, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hopen de wereldprimeur Tiny Sea Forest Grevelingen in de Grevelingenweek van 18 t/m 27 juni 2021 te kunnen openen. Houd de sites van de initiatiefnemers in de gaten voor meer informatie. 

Meer over dit onderwerp