Nieuws

Broedvogeleiland Margarethapolder geopend

  • 15 maart 2019

Op woensdag 13 maart 2019 hebben gedeputeerde Carla Schonknecht namens de provincie Zeeland en Sandra den Adel namens Staatsbosbeheer een nieuw, drijvend, broedvogeleiland in de Margarethapolder geopend. Dit drijvende eiland biedt een goede kans om het broedsucces van de visdief te vergroten.

Maatregelen voor de visdief

De visdief is één van de meest karakteristieke kustbroedvogels in het Deltagebied. Het gaat helaas nog niet goed genoeg. Daarom zijn maatregelen nodig om het broedsucces te vergroten. De Margarethapolder vormt een ideaal broedgebied voor de visdief, vooral omdat er in de Westerschelde ruim voldoende voedsel is. Rijke visgronden zijn van groot belang voor het succesvol grootbrengen van de jonge vogels.

Terneuzen

Het broedeiland ligt vlak bij Terneuzen. Voor de inwoners van Terneuzen is dit ook een mooie ontwikkeling. De visdiefjes zorgen nu met hun herrie voor behoorlijk wat overlast in de stad. Het idee is dat de vogels nu deze plek buiten Terneuzen vinden om te broeden. Deze locatie is ook gekozen vanwege de fiets- en wandelpaden in dit gebied. Het uitkijkscherm biedt bezoekers goed uitzicht op de vogels zonder ze te verstoren.  

Stichting het Kustbroedvogelfonds

Bedenker van het kunstmatige is Stichting het Kustbroedvogelfonds. Kleine, binnendijkse eilandjes zijn lastig en duur om te beheren, ze verruigen snel en zijn dan ongeschikt voor kustbroedvogels. Dit kunstmatige drijvend eilandje is dan ook een soort ‘Ei van Columbus’. Dit drijvende eiland genaamd Sterre is het 5e eiland dat onder toezicht van de stichting is aangelegd.
 
Dit project is mogelijk gemaakt door de provincie Zeeland, de gemeente Terneuzen, het Waterschap, Stichting het Kustbroedvogelfonds en Staatsbosbeheer.

Meer over dit onderwerp