Herfstbladeren: het bos kleurt geel, rood en oranje

  • 01 oktober 2021
  • Flora en fauna

Dieprode eiken, goudgele beuken: het kleurenpalet van bomen in de herfst is zeer divers. Met een zonnetje erbij geeft het de magische sfeer van een Indian Summer. Voor veel bomenliefhebbers is de natuur in de herfst op zijn mooist.

In de herfst bereidt de boom zich voor op de winter. De boom krijgt dan allerlei signalen. De daglengte wordt bijvoorbeeld korter en de temperatuur gaat ’s nachts naar beneden. Precies op dat moment trekt de boom chlorofyl terug…
Boswachter Lydie van Santen

Voorbereiding op de winter

Zodra bomen in de herfst minder water uit de bodem kunnen halen, omdat het te koud is, stoten ze uit voorzorg hun blad af om de winter door te komen. Het water dat de boom nodig heeft, verdampt immers via de bladeren. Zou een boom zijn blad niet verliezen, dan zou hij in de winter verdrogen.

Verkleuring

Bladverkleuring ontstaat in de aanloop naar het bladverlies. Wanneer de lichtintensiteit afneemt en de dagen korter worden, stoppen bomen met de aanmaak van chlorofyl, het pigment dat voor de groene bladkleur zorgt, en komen andere pigmentstoffen tevoorschijn. Die kleuren het blad geel, rood of oranje. Doordat de verhouding tussen de stoffen verschillen per soort, plek en boom ontstaat er een geweldig kleurenpalet.

Natuurverhalen van Staatsbosbeheer

Meer weten over wat we doen? Bekijk, lees en luister naar de verdiepende verhalen, video’s, beeldverhalen en podcasts over ons dagelijks werk. Lees onze verhalen
Lees onze verhalen