Groene oren: sluit je aan

In de podcastserie Groene Oren vertellen planten, bomen en dieren zélf hun verhaal: wie zijn ze, hoe ziet hun dagelijks leven er uit en hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren. Het derde seizoen wordt afgesloten met een opmerkelijk lied, waarbij de planten- en dierenwereld zijn stem laat horen. Initiatiefnemer is het korstmos, dat al miljoenen jaren op de aarde voorkomt.

Korstmos steekt mensheid hart onder de riem met lied

Het korstmos (Arjan Ederveen, aflevering 12): “Ik kreeg de laatste eeuw wel klachten over jullie mensen van andere dieren en planten, maar ik dacht altijd: ach ja, die mensen zijn nog maar zo kort op aarde, laat ze een beetje aanrommelen. Dat deden wij tenslotte ook de eerste paar miljoen jaar. Maar ja, als ik dan van vissen en vogels hoor: ‘als de mens alles blijven verzieken, dan, sterven ze uit, en misschien is dat maar goed ook’. Dan denk ik: Ho even! Het mogen dan mensen zijn, het zijn wel ónze mensen”.

Houd van het bestaan

Het korstmos voelt zich als oer-organisme verantwoordelijk en dook daarom met de wolf (Eva van der Gucht, aflevering 11) de studio in om een lied op te nemen. Ook zangeres Luca Warmer, acteur Rop Verheijen en twee zangkoren waren van de partij. Met het lied willen ze alle dier- en plantensoorten mobiliseren om de mens te helpen niet uit te sterven. Immers, ze zijn pas zo kort op aarde, wat weten ze nu helemaal? Het zijn nog maar peuters. Ze hebben hun toekomst zélf in de hand. Het recept is simpel: houd van het bestaan.

Flora en fauna

Podcast Groene Oren

Planten, bomen en dieren vertellen zélf hun verhaal: wie zijn ze? Hoe ziet hun dagelijks leven er uit? En hoe is het om vanuit hun perspectief de wereld te ervaren? Ook te vinden in jouw favoriete podcast-app. Luister naar alle afleveringen
Luister naar alle afleveringen