Boswachterspad Arriër-Esch
Ontdek de sporen uit het verleden tijdens een wandeling over het boswachterspad in de Arriër-Esch. Wandel over zandverstuivingen, ontdek de oude schapenboet en spot de verschillende soorten weidevogels. In juli bloeit hier de zeldzame vechtanjer.

De sporen uit het verleden zijn hier goed zichtbaar
Sporen uit het verleden
Boswachter Nico Arkes: “Tijdens een wandeling over het boswachterspad door de Arriër-Esch ga je terug in de tijd. Zo ontdek je een oude schapenboet waar vroeger een ridderboer woonde en kom je langs verschillende nostalgische uitzichten. De sporen uit het verleden zijn hier goed zichtbaar.
Al wandelend door het gebied ontdek je de variatie in het landschap. Struin over de zandverstuivingen, door stroomdallandschappen, jeneverbesstruwelen en ontdek de kleinschalige agrarische landschappen. Als je ’s ochtends komt, heb je kans om hier een vos of hermelijn tegen te komen.
Ik blijf altijd even stilstaan bij de observatiehut waar je verschillende weidevogels kunt zien. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over natuurgebied Junner-Koeland. Spot de kievit, grauwe klauwier en wulp. Als je omhoog kijkt, zie je misschien wel een visarend vliegen.”
Over deze route
( Route info )Vanaf restaurant De Bootsman is het ongeveer 1 kilometer naar het startpunt van het boswachterspad. Volg vanaf De Bootsman in westelijke richting de wit-grijze pijlen. Bij keuzepaal S43 volg je de paarse route langs de Coevorderweg naar keuzepaal S42. Bij S42 wijzen de paaltjes met een oranje kop je de weg langs het 9,4 km lange boswachterspad. Wanneer je, na het wandelen van de route, weer terug bent bij keuzepaal S42, volg je de aanlooproute (paars en wit-grijs) terug naar De Bootsman. Van deze route kun je ook het gpx-bestand downloaden.
Langs de route staan vier informatieve borden met informatie over het gebied en een aantal bankjes om uit te rusten. De route gaat grotendeels over onverharde paden en is daarom niet geschikt voor mensen met een fysieke beperking. Een deel van de route gaat door begraasd gebied, daarom zijn honden niet toegestaan.
Horeca
Voorafgaand en na afloop van de wandeling kun je bij restaurant de Bootsman terecht voor een maaltijd en wat drinken.
Flora en fauna
In juli bloeit de zeldzame steenanjer, ook wel de vechtanjer genoemd. De vechtanjer staat hier symbool voor de samenwerking om het natuurgebied te behouden. Deze anjer komt alleen voor in gebieden waar de gele weidemier voorkomt. Door ontkalking van de zandbodem werd het moeilijk voor de vechtanjer om hier te overleven. De gele weidemier haalt zandkorreltjes naar boven om op te warmen aan de zon en brengt deze als nestverwarming terug naar beneden. Door de rotatie van het zand ontstaat er goede grond voor de vechtanjer om te overleven.
- Gebied:
- Vechtdal / Overijssel
- Wandelen
-
9,4 km
- Routekleur:
- oranje
- Beoordeling:
- (5 stemmen) Geef een beoordeling
- Startpunt:
-
Café Restaurant De BootsmanCoevorderweg 19
7737 PE Stegeren