Maasduinen

Bos, heide, vennen en duinen van stuifzand aan de oevers van de Maas. De Maasduinen doen niet onder voor hun broers aan zee.

Over de Maasduinen

In het Bergerbos zijn ze goed te zien: de Maasduinen. Rivierduinen in Limburg, ontstaan door de Maas. Ze vormen een golvend landschap waarin plotseling flinke heuvels opduiken. Nationaal Park De Maasduinen nodigt uit tot lange fietstochten. In de zomer kan het flink druk zijn rond de campings en op de fietspaden. Maar wie de rust zoekt, zal die zeker vinden.

Het Bergerbos

Het Bergerbos is deel van het Nationaal Park De Maasduinen. Vrijwel ononderbroken strekt deze groene gordel zich uit langs de Maas. Het is een bonte schakering van bossen, stuifzanden en heidevelden. Bijzonder zijn de vele vennen. Ze hebben prachtige namen, zoals het Zevenboomsven en de Duuvelskuul.

Beheer van de Maasduinen

In Nationaal Park De Maasduinen werkt Staatsbosbeheer samen met de gemeente Bergen, het Limburgs Landschap en particuliere grondbezitters. Alle beheerders zijn bezig met het omvormen van de naaldbossen naar loofbossen. Die horen er eigenlijk thuis. Ze ook zijn veel rijker aan planten en dieren. In het bos mag dood hout blijven liggen. Schimmels, torren en spinnen doen zich er tegoed aan. Dat het goed gaat met het bos, vertellen de vele zangvogels. Op zomerse avonden laten de zanglijsters, fluiters en goudhaantjes flink van zich horen. En overal klinkt het geroffel van spechten.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten