Geluksvogels

Met een beetje mazzel maak je de kraanvogeltrek mee

De kraanvogel vliegt weer over ons land

Tijdens de najaarstrek, van half oktober tot half december, kun je de kraanvogel in grote V-formaties over zien vliegen. In Oost-Nederland heb je de grootste kans om ze te spotten.

Meer weten? Neem een abonnement op Staatsbosbeheer magazine. Gebruik de actiecode 18NR3 en ontvang gratis de herfsteditie met een uitgebreid verhaal over kraanvogels.

Word abonnee

Karakteristieke roep

De kraanvogel, die een spanwijdte van ca. 200 cm heeft, is te herkennen aan zijn karakteristieke roep: ‘kruu-oe… kruu-oe’. Hou je ogen en oren dus goed open. Wie dat getrompetter eenmaal heeft gehoord, vergeet het niet snel meer.

Twee kraanvogels in veenweide

Klein gezin

De laatste jaren kent ons land de kraanvogel niet alleen als trekvogel, maar ook als broedvogel. In 2001 werd voor het eerst sinds 250 jaar een broedend paartje kraanvogels in Nederland gesignaleerd. Sindsdien groeit dit aantal elk jaar.

kraanvogels

Hechte familieband

De kraanvogel heeft één legsel per jaar, dat door het paar gezamenlijk in 30 dagen wordt uitgebroed. Kraanvogelkuikens verlaten meteen het nest, maar blijven wel in de buurt en eten eiwitrijk voedsel om zo groot en sterk genoeg te worden voor de grote najaarstrek die ze samen hun ouders maken.

jongen kraanvogel

Kraanvogelreservaat

De kraanvogel is gevoelig voor verstoring en heeft behoefte aan rust en ruimte. In het Fochteloërveen, waar de meeste kraanvogels in Nederland broeden, werkt Staatsbosbeheer samen met beheerder Natuurmonumenten daarom aan een kraanvogelreservaat: het Dutch Crane Resort.

Meer over het project
kraanvogel in Fochteloƫrveen

Meer van Staatsbosbeheer?

Neem dan een abonnement op Staatsbosbeheer magazine en ontvang elk kwartaal een prachtige bundel verhalen over de natuur en het werk van Staatsbosbeheer. Gebruik de actiecode 18NR3, dan krijg je de herfsteditie cadeau! Bekijk preview herfsteditie 

Word abonnee
magazine Staatsbosbeheer