Contact

Haardhout

Hout uit de Nederlandse bossen van Staatsbosbeheer voor in de open haard, houtkachel, tuin of voor andere toepassingen.

bekijk het filmpje bekijk het filmpje

Hout van Staatsbosbeheer

De bossen van Staatsbosbeheer leveren jaarlijks ongeveer 300.000 m3 hout: zaaghout / emballagehout (41%), plaatmaterialen (36%), papier en andere industriële toepassingen (10%) en haardhout en biomassa (13%). 

Haardhoutdagen 2019

In februari organiseren we de zogenaamde haardhoutdagen. Op de meeste locaties moet je vooraf hout reserveren. De locaties van 2019 zijn:

Staatsbosbeheer heeft besloten dit jaar veel minder hout dan gebruikelijk beschikbaar te stellen voor de Haardhoutdagen. Slechts enkele boswachterijen doen mee, omdat ze zelf lokaal hout hebben kunnen oogsten dat nog geen andere bestemming heeft. De buitencentra kunnen dit jaar helaas geen Haardhoutdagen organiseren. De reden is de historisch lage voorraad aan hout. Afgelopen jaar zijn we geconfronteerd met een verstoorde markt die vooral veroorzaakt is door een grote storm begin 2018. Dit leidde tot een zeer kleine capaciteit bij aannemers, omdat velen voor langere tijd in Duitsland aan het werk waren met het opruimen van de stormschade.

We realiseren ons dat dit besluit grote gevolgen heeft voor onze trouwe haardhoutklanten, maar er is hier sprake van overmacht, en zeker niet van onwil. We hebben nog onderzocht of we elders hout in konden kopen, maar er bleek geen FSC-gekeurd hout in dergelijke volumes beschikbaar. Ondanks de mooie rolstapels boomstammen die in het bos liggen, hebben we door de tekorten ook een aantal van onze grote langjarige leveringscontracten niet na kunnen komen. Niet elk hout is overigens bestemd als haardhout. Veruit het meeste hout gaat naar zagerijen om er planken en balken van te laten zagen en naar de plaat-industrie (MDF, spaanplaat en OSB). Staatsbosbeheer probeert zoveel mogelijk om het hout toe te passen in producten die lang mee gaan. Op die manier blijft de CO-2 in het hout zo lang mogelijk vastgelegd. Daarnaast moet er sowieso ook (dood)hout in het bos achterblijven, dat is belangrijk voor bijvoorbeeld paddenstoelen, insecten en vogels en voor een gezonde bodem.

Haardhout kopen

Haardhout uit de bossen van Staatsbosbeheer is verkrijgbaar bij Golden Flame. Het haardhout is FSC®-gecertificeerd en geoogst volgens de gedragscode zorgvuldig bosbeheer. Afhankelijk van de bestelde hoeveelheid kun je het haardhout gratis of tegen meerprijs thuis laten bezorgen. Bestel haardhout via Golden Flame.

Zelf zagen

In het verleden was het mogelijk om op een aantal plekken bij Staatsbosbeheer als particulier zelf brandhout te zagen. Sinds februari 2017 is dit niet meer mogelijk.