Herdenkingsbossen

Bos van de Toekomst in Odoorn

Zoek je een origineel, duurzaam cadeau voor iemand? Of wil je een bijzondere, duurzame gedenkplaats inrichten voor bijvoorbeeld de geboorte van een kind of het overlijden van een geliefde? Denk dan eens aan het planten van een gedenkboom in het Bos van de Toekomst in de Drentse boswachterij Odoorn.

Bijzonder ontwerp

Het Bos van de Toekomst ligt in de boswachterij Odoorn op de Drentse Hondsrug. Voor dit bos is een bijzonder ontwerp gemaakt met vijf boomsoorten: rode beuk, groene beuk, zomereik, tamme kastanje en ruwe berk. Het ontwerp is een bloem, waarvan de stengel van de bloem als een pad met een eenrijige groene beukenlaan wordt aangelegd. Doordat de verschillende bloembladen met verschillende boomsoorten worden beplant, blijven ze goed zichtbaar vanuit de lucht. Later kunnen we dat hopelijk zien via Google-Earth.

Boom en bordje

Van de vijf boomsoorten waar het bos mee wordt gevormd, zijn nog enkele te kiezen. De boswachter kan u vertellen welke boomsoorten nog beschikbaar zijn. Bij de boom komt een paaltje van acaciahout te staan met een messing bordje waarop je een persoonlijke tekst kunt laten plaatsen (maximaal 140 tekens). 

Planten

De bomen worden in het begin van de winter geplant. Je kunt het hele jaar door een boom bestellen, maar als je dat vóór 1 augustus doet, dan wordt die boom nog in hetzelfde jaar geplant. Je krijgt dan een uitnodiging om dat zelf te komen doen tijdens de jaarlijkse plantdag.

Kosten en garantie

Een gedenkboom kost € 400. Daarvoor garandeert Staatsbosbeheer 25 jaar lang het beheer van de boom. Dat betekent dat een boom die het in die periode onverhoopt niet redt, wordt vervangen. Voor de paal met het bordje geldt een garantie van 10 jaar. Voorafgaand aan het planten wordt een gebruiksovereenkomst opgesteld.

De bomen blijven uiteraard doorgroeien, en Staatsbosbeheer blijft ook daarna het bos op de gebruikelijke wijze beheren. De gedenkbomen mogen opgroeien in een natuurlijke omgeving: de natuur mag hier haar gang gaan en we maaien alleen de paden. 

Bestellen

Neem voor meer informatie en bestellen van een gedenkboom in het Bos van de Toekomst in Odoorn contact op met de boswachter en bekijk de flyer.

Contact