Doe mee

Geboortebossen

Het is een eeuwenoude traditie: een boom planten ter gelegenheid van de geboorte van een kind. Maar niet iedereen heeft bij huis ruimte voor een boom. Daarom bieden Stichting Nationale Boomfeestdag en Staatsbosbeheer de mogelijkheid om om een geboorteboom te planten in een van de geboortebossen in ons land.

Bomen voor baby's

Jaarlijks is er een plantdag waarop ouders of grootouders zelf de boom kunnen planten. Een bijzonder momenten, waarbij natuurlijk ook broertjes en zusjes welkom zijn. De boswachter kiest de bomen die passen bij de groeiplaats, zorgt voor scheppen en maakt plantgaten om de boom de best mogelijke start te geven. De plantdag is in het winterseizoen, als de bomen in winterrust zijn. In de loop der jaren groeien de bomen met de kinderen mee en vormen samen een bos, waarin de individuele bomen niet meer herkenbaar zijn. Wel blijven de namen en de geboortedata van de kinderen terug te vinden op een speciale websitepagina, die bereikbaar is via de QR-code op het informatiebord dat bij het bos is geplaatst.

In 1990 zijn Stichting Boomfeestdag en Staatsbosbeheer gestart met de aanleg van de eerste geboortebossen. Bossen dragen bij aan biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Met het planten van een geboorteboom wordt op symbolische wijze tot uitdrukking gebracht dat elk kind moet kunnen opgroeien in een groene wereld. Op initiatief van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komen er komende jaren nog meer locaties bij. Dit als onderdeel van de Bossenstrategie, om nog meer kinderen en hun (groot)ouders in contact brengen met de natuur en de waarde van bomen te laten beleven.

 

Geboorteboom bestellen

Wil jij ook een boom planten voor een baby en zo bijdragen aan een groene toekomst voor een kind? Kijk voor meer informatie en locaties op de website van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Tip: ook leuk als kraamcadeau! Meer informatie over geboortebomen
Meer informatie over geboortebomen