Teken en Lyme

Een tekenbeet is meestal ongevaarlijk, maar kán leiden tot de ziekte van Lyme. Een goede en snelle behandeling van een tekenbeet kan narigheid voorkomen.

Snel verwijderen

Teken zijn zo klein als een speldenkop: 1 tot 3 mm. Ze lijken op spinnetjes en leven van het bloed van mensen en dieren. Een tekenbeet is meestal onschuldig. Maar gemiddeld één op de vijf teken in Nederland draagt een bacterie bij zich (de Borreliabacterie) die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een besmette teek langer dan 24 uur op de huid vast zit, kan de bacterie worden overgebracht. Daarom is snel verwijderen belangrijk. de ziekte van Lyme kan zonder behandeling voor ernstige en soms blijvende klachten zorgen. Op de RIVM-website staat hoe je moet handelen na een tekenbeet.

Preventie

Teken komen veel voor in Nederland; niet alleen in de natuur, maar ook in bijvoorbeeld tuinen en parken. Bij wandelen op de paden is de kans op een tekenbeet in het algemeen klein. Als je gaat struinen door dichter begroeide stukken, is die kans een stuk groter. Kleed je in dat geval niet te bloot, draag laarzen of stop je broekspijpen in je sokken.
Kijk voor meer informatie op de website weekvandeteek.nl