Toegangsregels

GPS en geocache: wat en hoe?

Er is een wisselend aanbod van gps-routes door natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Daarbij wijk je af van de geijkte paden en kom je op verborgen en onbekende plekken. Soms zijn er ook geocaches verstopt, ‘schatkisten’ met verrassingen voor de vinder.

GPS op je smartphone

Op alle moderne smartphones zit gps. Als je een speciale navigatie-app downloadt, kun je routes lopen en geocaches vinden. Natuurlijk kun je ook een apart gps-apparaat (navigatieapparaat) kopen of huren, bijvoorbeeld bij Bever Zwerfsport of via www.gpshuren.nl. Deze hebben een langere accu-duur en zijn meer robuust, watervast en het apparaat is speciaal voor navigeren gemaakt. Maar voor een gewone zondagse wandeling is een smartphone ook geschikt.

Navigatie-apps

Van sommige wandelroutes van Staatsbosbeheer is een gpx-bestand beschikbaar. Wil je een gps-bestand downloaden, installeer dan eerst één van de gps-apps op je smartphone, zoals Geo-tracker, GPX-viewer, Viewranger en TopoGPS. Via deze apps heb je toegang tot bestaande gps-routes, maar kun je ook zelf een gps-route maken. Je kunt de apps vinden in de Playstore (Android) of App Store (Apple). Voor uitgebreide instructies verwijzen we naar handleidingen van de apps.

Regels voor gps-wandelen

De normale gebiedsregels gelden ook voor gps-wandelaars. Je vindt de regels altijd op de toegangsborden. Respecteer afgebakende begrazingsterreinen en broedgebieden. Klim niet over hekken en loop niet over privéterreinen en erven zonder toestemming van de eigenaar.

Geocache of gps-route uitzetten bij Staatsbosbeheer

Wil je een gps-route uitzetten door een (deel van een) natuurgebied van Staatsbosbeheer of een geocache plaatsen in dat gebied? Dan heb je vooraf toestemming nodig van de boswachter. Je kunt via e-mail je aanvraag doen. Stuur daarvoor de ingevulde gebruiksovereenkomst (doc) mee. Je vindt de boswachter van het natuurgebied waar je de route wilt uitzetten als volgt: 

  • ga naar kaart.staatsbosbeheer.nl,
  • typ in het zoekveldje het adres of de plaatsnaam in,
  • open het dichtstbijzijnde natuurgebied (door te klikken op de groene vlakken, of de pointer met het Staatsbosbeheerlogo),
  • klik via 'lees meer' door naar het natuurgebied, waar je het e-mailadres en telefoonnummer van de boswachter vindt.

Sites over gps, geocaching en gps-wandelingen