Beleef de bronsttijd

De bronst: eind van de zomer, het edelhert gaat op zoek naar de liefde. Beleef de bronst op de Veluwe of in de Oostvaardersplassen.

Burlende edelherten

In september en oktober gaan de edelherten op zoek naar liefde: het is paartijd, ook wel bronst genoemd. De mannetjes laten in deze periode hun lokroep horen, het burlen, en strijden op vele manieren om de vrouwtjes. Beleef de bronst bij Staatsbosbeheer: wandelend of vanuit een wildkijkhut op de bosrijke Veluwe, of vanuit de kar op de vlakte van de Oostvaardersplassen.

Data 2018

De locaties en data voor 2018 worden in de loop van augustus bekend gemaakt.

Veluwe

Wandel mee in de schemer van de bosrijke Veluwe en laat je omringen met de mysterieuze geluiden van burlende herten. Vooral als de nachten wat kouder worden, weet je niet wat je hoort. De roep van de mannetjes galmt ver door bos en over heide om vrouwtjes te lokken en concurrerende mannetjes af te schikken. Wie weet hoor je nog het gekletter van de tegen elkaar aan slaande geweien van twee vechtende mannetjes... Wandel mee en waan je een met de eeuwenoude geluiden van de Veluwe.
Locaties Veluwe 2018 zijn nog niet bekend.

Oostvaardersplassen

Stap in de kar en beleef de bronst op de open vlakte van de Oostvaardersplassen. Hier zijn de strategische acties van de bronstige mannetjes goed te volgen: de grootsten en sterksten proberen zoveel mogelijk vrouwtjes te verleiden en te veroveren. Eenmaal bij zich, verdedigen ze hun roedel met verve. Bij naderende concurrenten zetten ze het op een imponerend burlen. In dit grootste moerasgebied van Europa is dit eeuwenoude schouwspel vanuit de kar goed te zien en te horen.
Excursies Oostvaardersplassen 2018 zijn nog niet bekend.