Roggebotzand

In het oudste bos van Oostelijk Flevoland vind je opvallend veel dennen en sparren en het doet soms denken aan de duinen.

Over Roggebotzand

Langs de Randmeren van Flevoland vind je het Roggebotzand met zijn relatief hoge aandeel naaldbomen. Vanwege de zandbodem zijn er hier opvallend veel dennen en sparren aangeplant, maar er komen ook tal van andere bomen en struiken voor waaronder populieren. Zij bepalen het silhouet van dit bos en bieden beschutting die andere loofhoutsoorten nodig hadden om zich hier te vestigen. Door de vruchtbare zeebodem lijken de bomen al eeuwenoud, het bos bestaat echter pas pas vijftig jaar. 

Roggebotplas

Bij de Roggebotplas vind je verschillende zandheuveltjes. Deze doen zelfs een beetje aan de duinen denken. Dankzij de vele paden is Roggebotzand een ideaal wandelbos waar je zomaar een ree tegen kunt komen. Door de afwisseling is het gebied rijk aan vogels en paddenstoelen. 

Roggebotveld

Tussen de noordpunt van Roggebotzand en Ketelhaven ligt een open natuurgebied van 60 hectare, het Roggebotveld. Er komt hier kwelwater naar boven. De afwisselende begroeiing zorgt voor veel plantenzaden en insecten. Dit maakt het een ideale plek voor vogels en andere dieren. Schapen en grote grazers zorgen er voor dat het gebied niet dicht groeit. Aan de rand van het Roggebotveld ligt de Wezenberg. Je hebt vanaf deze heuvel een prachtig uitzicht op de natuureilanden in de IJsselmonding.

Genenbank

Op een paar plekken in Roggebotzand is een unieke collectie oorspronkelijk Nederlandse bomen en struiken aangeplant. Deze ‘genenbank’ zorgt voor nageslacht van de zeldzaam geworden inheemse soorten. De zaden kunnen weer geplant worden in bossen en beplantingen in het hele land.

Fluitschip

Op de verraderlijke zandbanken in de IJsselmonding vergingen veel fluitschepen en koggeschepen met handelswaar voor de handelssteden als Kampen en Elburg. Het wrak van een fluitschip uit 2de helft van de 17de eeuw is in de bodem bewaard gebleven. De speciale markering laat de omvang van het schip zien. Ter plekke kun je ook meer lezen over het wrak. 

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten