Staatsbosbeheer.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
Navigatie

Natuurgebied

Buitencentrum

Bezoekerscentrum De Weerribben

Startpunt voor een ontdekkings- reis door dit waterrijke gebied.

@deboswachter

boswachter egbert beens

Volg het dagelijks werk van boswachter Egbert Beens op

@boswachterdenny

Danny Kroeze

Volg het dagelijks werk van boswachter Denny Kroeze via

Weerribben

Schijn bedriegt in de Weerribben. Hoe ongerept dit nationale park er ook uit mag zien, elke vierkante meter is door mensenhanden gemaakt. Toch kun je haast niet dichter bij de natuur komen dan in dit grote, groene doolhof.

Bomen, water, vogels en eindeloze rietvelden: de natuur in de Weerribben ziet er ongerept uit. Maar schijn bedriegt, want elke meter grond is hier door de mens gemaakt. In drie eeuwen tijd groeven de bewoners het veen af om er turf van te maken. Zo veranderde de schop het landschap in een zompig moerasgebied waar smalle stroken land en water elkaar afwisselen.

In Nationaal Park Weerribben-Wieden kun je wandelen, fietsen en varen (bijvoorbeeld met een fluisterboot) maar kanovaren is het allermooiste. Tussen muren van riet peddel je steeds verder het groen in, geen andere geluiden horend dan de peddels die door het water glijden en het gezang van rietzangers en karekieten die verscholen zitten tussen de groene rietstengels. Knobbelzwanen en purperreigers vliegen door de lucht, wat gespletsj in het water kán een otter zijn!

Eén groot, groen doolhof lijkt de Weerribben. Eindeloos dwalen kan hier prima, maar verdwalen lukt niemand. Want alle vaarten en vaartjes komen uiteindelijk altijd weer uit op de Kalenbergergracht, het brede vaarwater dat eeuwenlang de verkeersader van de Weerribben was.

Eerder bezocht

Overnachten

Op é Polle

Deze riettelerswoning in De Weerribben bestond oorspronkelijk uit een klein voorhuis waar de bewoners sliepen en een stalletje. Het stond ‘op é polle’: een droog stukje in het moerasgebied.

Nieuws

De Weerribben behoudt Europees Diploma Natuurbeheer

Nationaal Park Weerribben-Wieden behoudt haar Michelinster voor de natuur! Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten ontvangen opnieuw het Europese diploma voor Natuurbeheer.