Over Staatsbosbeheer

Beter beschermen, meer beleven, duurzaam benutten en natuur en mens met elkaar verbinden. Daar zetten wij ons met passie voor in.

Nieuws

Visarend broedt in Biesbosch

Na paringen, nestbouw en baltsgevechten is het dan nu zover: een paartje visarenden (Pandion haliaetus) is aan het broeden in de uitgestrekte waterrijke Biesbosch.

Lees meer

Werkbezoek zorg en re-integratie in Noord-Nederland

Groningen en Friesland lieten aan 20 verschillende deelnemers zien hoe de samenwerking tussen gemeenten, zorginstellingen en Staatsbosbeheer in de praktijk verloopt.

Lees meer

Fort Pannerden officieel geopend

Fort Pannerden is na een uitgebreide renovatie officieel geopend. Het fort is nu onder meer een soldatenmuseum, een café-restaurant, een bezoekerscentrum en een filmzaal rijker.

Lees meer

Visarenden bouwen verder aan nest in Biesbosch

De boswachters van de Biesbosch hebben goede hoop dat dit jaar voor het eerst een visarend in Nederland gaat broeden. Afgelopen weken zagen ze dat de vogels paarden. Ook is er nestbouw en er zijn gevechten in de lucht gezien.

Lees meer

Start jubileumjaar Nationaal Park Dwingelderveld

Zondag 24 april trapt het jarige Nationaal Park Dwingelderveld zijn jubileumjaar af met een open dag bij het vernieuwde Bezoekerscentrum bij Ruinen.

Lees meer

Op zomerkamp met Staatsbosbeheer in de Biesbosch

Staatsbosbeheer en Simbo organiseren samen het Expeditie Biesbosch kamp in Nationaal Park De Biesbosch voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Lees meer

Netwerk van 30 Natuurpoorten gerealiseerd

Brabant heeft sinds april 30 Natuurpoorten. Deze poorten geven toegang tot natuur en zijn vaak een aanjager voor de ontwikkelingen in een gebied.

Lees meer

Vogelwachtseizoen van start in het Werelderfgoed Waddenzee

De vrijwillige vogelwachters van de Waddenzee nemen hun intrek in keten en posten. Zij monitoren de broedvogels, voeren tellingen uit en bewaken de afgesloten gebieden.

Lees meer

Uitbreiding natuurgebied Grote Putting in Zeeuws-Vlaanderen

Natuurgebied de Grote Putting in Zeeuws-Vlaanderen is uitgebreid met 126 hectare nieuwe natuur, inclusief een langer wandelpad en een uitkijk- en informatiepunt.

Lees meer

Succesvolle brainstorm over toekomst iconische loods op Terschelling

Rijkswaterstaat, Gemeente en Staatsbosbeheer gaan na een succesvolle brainstorm aan de slag met nieuwe toekomstplannen voor 100 jaar oude Tonnenloods op Terschelling.

Lees meer

Vorstelijke allure in Baarnse Bos

Met de feestelijke oplevering van vijf cultuurhistorische elementen is het Baarnse Bos vandaag opnieuw een stap dichter bij de vorstelijke allure van weleer.

Lees meer

Start participatietraject Echt Terschelling

Participatietraject ‘Echt Terschelling’ is van start gegaan; een initiatief waarin eilanders én bezoekers kunnen mee beslissen over Terschelling.

Lees meer

Ondernemers Vuurtoreneiland genomineerd voor Triodos Hart-Hoofdprijs

Ondernemer Brian Boswijk is samen met partner Sander Overeinder de beheerder van Vuurtoreneiland. Zij zijn dit jaar genomineerd voor de Triodos Hoofd-Hartprijs.

Lees meer

Boswachter helpt singles aan relatie

Deze lente organiseren boswachters en gidsen van Staatsbosbeheer samen met datingsite Relatieplanet voor het eerst speciaal voor singles excursies in de natuur.

Lees meer

Staatsbosbeheer en boeren gaan samen natuur beheren in Staphorsterveld

Het beheer van het Staphorsterveld gaat in de toekomst anders. Staatsbosbeheer gaat hier samen met boeren natuur beheren, een win-winsituatie voor beide partijen.

Lees meer

Nederlanders willen meer naar buiten

We brengen meer tijd binnen door dan we eigenlijk willen, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Wageningen Universiteit, Staatsbosbeheer en Bever.

Lees meer

Meer nauwe korfslakken op Rottumerplaat

Goed nieuws voor de nauwe korfslak op de Rottumerplaat. De populatie van dit kleine slakje dat op de Rode Lijst staat, is sterk toegenomen op het eiland.

Lees meer

Sportbonden en natuurorganisaties starten Buitencode

Natuurorganisaties en sportbonden hebben de handen ineen geslagen. Met de Buitencode willen zij de omgang tussen bezoekers van natuurgebieden op een positieve manier beïnvloeden.

Lees meer

Start fortenseizoen

In het weekend van 16 en 17 april start het fortenseizoen. De forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam openen hun deuren voor publiek.

Lees meer

Vergunning bijplaatsen korhoenders Sallandse Heuvelrug

De provincie Overijssel heeft een natuurbeschermingswetvergunning verleend voor het bijplaatsen van Zweedse korhoenders op de Sallandse Heuvelrug. Dit is een van de maatregelen om de kwetsbare natuur in dit gebied te verbeteren.

Lees meer

NatuurWijs voor Amsterdamse basisscholen

Astronaut André Kuipers heeft het programma NatuurWijs op basisschool De Achtsprong in Amsterdam-Zuidoost feestelijk gelanceerd. Het was de officiële start van het natuurprogramma voor basisschoolkinderen in Amsterdam.

Lees meer