Utrechtse Heuvelrug

Scandinavische gletsjers stuwden de bodem de hoogte in. De Utrechtse Heuvelrug is een hoogtepunt in het hart van Nederland.

Over de Utrechtse Heuvelrug

Amerongse bos

Het Amerongse bos in het oosten en het Zuylensteinse bos in het westen ademen nog steeds de sfeer van oude landgoederen. Bossen met eeuwenoude bomen worden doorsneden door lange beuken- en eikenlanen. De bomen zitten vol holen en gaten waarin boommarters, spechten en vleermuizen huizen.

Amerongse Bovenpolder

Op de zuidhellingen van de Amerongse Berg is het bos op een aantal plaatsen opengekapt om uitzicht te geven op Amerongse Bovenpolder, de uiterwaarden van de Nederrijn en de Betuwe. Op de open plaatsen loopt de temperatuur snel op. Zandhagedissen en levendbarende hagedissen komen zich er graag warmen. Hier staat ook een van de oudste stukken bos van de Utrechtse Heuvelrug, met indrukwekkende grove dennen van ruim 200 jaar oud.

Austerlitz

Austerlitz was ooit deel van een groot heidegebied tussen Zeist en Amersfoort. In 1804 bouwde een garnizoen van het Franse leger hier Kamp Zeist. Voor omwonenden was het de eerste recreatieve voorziening in de natuur: soldaatjes kijken op het exercitieterrein. De tweede volgde al snel: de Pyramide van Austerlitz, een aarden piramide van 36 meter hoog ter herinnering aan de Franse overheersing van Nederland.

Landgoederen, bos en heide

Austerlitz is vernoemd naar de plaats in voormalig Tsjechoslowakije waar Napoleons leger de Oostenrijkse en Russische troepen versloeg. Na het vertrek van de Fransen werd het gebied ontgonnen en bebost met dennen, sparren, eiken en beuken. Rijke ondernemers uit de steden lieten er landhuizen bouwen en tuinen en parken aanleggen. Die zijn grotendeels verdwenen, maar de oude beukenlanen geven het landschap nog steeds een vleugje Franse chique.

Leersum

Als je afwisseling zoekt, ben je bij Boswachterij Leersum aan het juiste adres. Want waar vind je loof- en naaldbossen doorsneden door oude lanen, een heidegebied met glinsterende vennen en ecologische graanakkers vol kleurige akkerbloemen gebroederlijk naast elkaar?

Leersumse Veld

Het Leersumse Veld aan de noordkant van de boswachterij ligt in een natuurlijke laagte. Het gebied werd in de ijstijd uitgesleten door smeltwater in de stuwwal die nu Utrechtse Heuvelrug heet. Ontbossing en overbeweiding hebben in de loop van eeuwen de grond uitgeput. Het Leersumse Veld werd een gebied van stuifzand en heide, die op natte plaatsen ging vervenen. Rond de 18e eeuw werd het veen afgegraven voor brandstof. Zo ontstonden de Leersumse Plassen.

In boswachterij Leersum zijn nog enkele stuifzandgebieden te vinden. Zoals de Ginkelse Duinen, zuidoostelijk van het Leersumse Veld, waar kinderen naar hartenlust in het zand kunnen ravotten.

Vuursche

De Vuursche is een heerlijk bosgebied. Eigenlijk is het een lappendeken van voormalige landgoederen. Elk stukje van De Vuursche heeft dan ook zijn eigen sfeer. In het ene gedeelte loop je door een dicht en donker dennenbos. En verderop door een lieflijk open bos, waar de zon op de bodem valt. En onderweg kun je worden verrast door een grafheuvel. Of door een monumentale eik die daar al eeuwen staat.

Stilte bij de stad
De Vuursche is ook één groot stiltegebied. En dat is bijzonder, zo dicht bij de drukke Randstad. Omwonenden en stedelingen trekken op mooie dagen graag de bossen in. Maar wie zich buiten de gebaande paden waagt, vindt er alle rust. In de herfst is het hier prachtig. Dan concurreren de altijd fraaie rode beuken met de kleurenpracht van andere bomen. In de zomer kun je neerstrijken op een van de vele terrassen in het dorpje Lage Vuursche. Of zwemmen in bosbad De Vuursche.

Routes

Wandelaars, fietsers en ruiters komen volop aan hun trekken op de vele bospaden in De Vuursche. De meeste wandelpaden zijn onverhard. Bij nat weer zijn stevige schoenen aanbevolen. Het gebied is ook goed bereikbaar. Vanaf de NS-stations Baarn of Hollandsche Rading loopt u zo de boswachterij in. Ook kasteel Groeneveld is een goede uitvalsbasis.