Stadsbossen Lelystad

Wandelen en fietsen tussen de bomen, op de bodem van de vroegere Zuiderzee. Dat kan in de vier stadsbossen van Lelystad.

De jonge stadsbossen van Lelystad

De stadsbossen rond Lelystad staan vol met snelle groeiers. Tussen de hoge bomen is het goed wandelen en fietsen. En dat op de bodem van de vroegere Zuiderzee!

De bossen die geplant werden in de jaren zestig zijn jong  maar lijken veel ouder. Na de drooglegging van Oostelijk Flevoland plantte de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders in Hollandse Hout, Gelderse Hout, Zuigerplasbos en Visvijverbos vooral veel populieren aan: snelle groeiers, die het op de voedzame kleigrond van de voormalige Zuiderzee helemaal goed deden. Het resultaat is vier mooie bossen waar het heel goed fietsen, wandelen of, in het Zuigerplasbos, vissen is.

Er is alle ruimte om je te vermaken, maar de bomen zijn ook belangrijk voor de houtproductie. Regelmatig kun je er grote hoeveelheden pas gekapte stammen langs de paden zien liggen. Door het kappen krijgen ook de overgebleven bomen meer ruimte. Zo kan het bos zich verjongen en zien struiken kans om te groeien. De struiken bieden op hun beurt weer een schuilplaats aan vossen, reeën en kleine zoogdieren.

Wat zegt de boswachter?