Rijk van Nijmegen

Oude beukenlanen, vennen, moerasruigten, rivierduinen en landgoederen. De natuur van Nijmegen kent vele gezichten.

Heuvelachtig Rijk van Nijmegen

Achter Nijmegen laat de Nederlandse natuur haar vele gezichten zien. Tussen Nijmegen en de Duitse grens, in het heuvelachtige Rijk van Nijmegen, ligt een veelheid aan soms on-Nederlandse landschappen. Een prachtige streek voor lange tochten door oude natuur én cultuur.

De oude beukenlanen en rododendrons in het Groesbeekse Bos herinneren aan de landgoederen van weleer. Door de hoogteverschillen is het soms even pittig klimmen. De Overasseltse en Hatertse Vennen vormen een verstild gebied met rivierduinen, heide, akkers en bosjes. De rondtrekkende schaapskudde houdt de heide kort.

Heel anders is het in De Bruuk, waar natte graslanden, moerasruigten en orchideeën de boventoon voeren. Klein, maar niet te missen zo mooi, is de Duivelsberg op de steile noordoosthelling van de Nijmeegse stuwwal. Oud loofbos met meer dan 400 plantensoorten, zeldzame broedvogels en – nog veel zeldzamer – de resten van een meer dan duizend jaar oude heuvel met kasteel, motte Mergelpe.

Wist je dat...

In de Overasseltse en Hatertse Vennen werken cliƫnten van Driestroom met verstandelijke beperkingen en/of autisme. Een hechte groep harde werkers die niets liever doet dan buiten bezig zijn.
Bosgroep De Vennen

Wat zegt de boswachter?